Els mosaics de la Font de la Portaferrissa de Barcelona.
Antigament els mercats es feien en espais cèntrics que més tard esdevindrien places lúdiques. Segurament a la teva població existeix una plaça del Mercadal, del Blat, de l’Oli, de la Llana o del Carbó. No va ser fins al segle XIX quan es bastiren els funcionals edificis de ferro que ara formen part del patrimoni industrial.
Al segle XIII les ciutats van créixer a fora de les muralles i a Barcelona, per exemple, va ser necessari aixecar un nou cinturó de protecció. Pagesos i venedors ambulants s’instal·laren a l’exterior de les portes d’aquestes muralles per a vendre els seus productes, ja que eren llocs per on entraven i sortien els vianants, fet que facilitava el comerç.
La porta
Una d’aquestes portes va ser la de Portaferrissa (segle XIII) i el mercat que hi tenia lloc, va originar el més que turístic Mercat de la Boqueria. Portaferrissa deriva de Porta de Ferro, en al·lusió a les barres de ferro que reforçaven el portal i que alhora, servien com a unitat de mesura.
Al segle XVII s’instal·là una font en una de les torres del portal, provinent de la propera església de Betlem. Això va evitar que el veïnat hagués de creuar el torrent que ara és la Rambla, per tal d’anar a buscar aigua. Aviat es convertí en un indret molt popular, ja que en aquells temps hi havia pocs punts de subministrament d’aigua potable.
Amb la construcció del palau Moja al segle XVIII, s’enderrocaren les muralles i el portal, però la font restà al seu lloc.
El mural
El 1959, amb motiu de la celebració de les festes de la Mercè, la font va ser restaurada i s’hi col·locà un plafó de rajoles que recrea l’antic portal amb el mercat. El mural va ser realitzat pel ceramista Joan Baptista Guivernau, de qui he parlat en diverses ocasions.
Als anys cinquanta del segle passat, Guivernau va recuperar la ceràmica catalana medieval, desenvolupant un ampli repertori iconogràfic, especialment de sants, d’oficis i de rellotges de sol. La seva obra es troba abundosament escampada arreu. A tall d’exemple, més avall trobareu diversos enllaços.
Els personatges, de diverses classes socials i vestits a la moda del segle XVIII, es troben venent, comprant, traginant, parlant o jugant als peus de la muralla. Cal observar-lo amb deteniment per a descobrir un bon grapat d’oficis i situacions, com el soldat muntant guàrdia, la florista o el gos menjant del terra.
A la Font de la Portaferrissa també descobrim un venedor d’anís, que antigament tenia una parada al costat de la font i que donaria pas a una botiga de licors. Aquesta beguda es popularitzà fins al punt que hi havia un venedor a les principals fonts de la ciutat.
Presidint l’escena des del cel, tenim sant Josep Oriol. Va néixer a Barcelona el 1650 i després de ser escolà a Santa Maria del Mar, va exercir a la propera parròquia del Pi. Destacà especialment per la cura que tenia dels malalts i menys afavorits, fent-lo molt popular al barri, que el coneixien com el doctor Pa i Aigua.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer de la Portaferrissa, 2. Barcelona
Saber més
- L’origen dels mercats medievals a Barcelona: enarchenhologos.blogspot.com
- La muralla medieval: ajuntament.barcelona.cat
- La font: lavanguardia.com – amicsdelarambla.cat
- Mercat de la Boqueria: catalunya.com
- J.B. Guivernau
- Sant Josep Oriol: basilicadelpi.cat
- Com ens vestíem els catalans?, per L. Sangrà
- Barcelona: descubriendonuevasciudades.blogspot.com
- Carrer de la Portaferrissa: labarcelonadeantes.com – wikiwand.com
Què veure a prop
- Palau Güell
- Hospital de la Santa Creu
- Plaça Sant Josep Oriol
- Barcelona romana
- Santa Maria del Pi
- Sant Felip Neri
- Itinerari pel Raval (1)
Altres obres de Guivernau
- Plafons ceràmics del camí Els Degotalls (1)
- Camí de l’Avemaria
- Olesa de Montserrat
- Obres de Guivernau (1)
- Obres de Guivernau (2)
- Obres de Guivernau (3)
- Font de Sant Mateu de Premià de Dalt
- N. S. del Rosari
- Plafons ceràmics de Premià de Dalt
- Batalla de Lepant al Museu Marítim de Barcelona
- Rajoles del Barri Gòtic
Bon dia,
Us sol·licito autorització escrita per a poder utilitzar una fotografia vostra del mercat de a Porta Ferrissa. Em refereixo a la quarta, en què es veuen dues dones i un home conversant. La finalitat és incloure-la en un llibre que si es publiqués apareixeria en blanc i negre degut a la limitació de tiratge de l’obra. Us agraïria que em poguessiu proporcionar la fotografia sense la marca. Moltes gràcies
Pompili
Benvolgut Pompili,
Naturalment que teniu el meu permís per a utilitzar la imatge. És gratificant saber que tindrà un bon ús. L’envio per correu privat. Només demano fer esment de la font: rondaller.cat