Després de veure els murals ceràmics de Barcelona, ara veiem l’obra de Julio Bono a Terrassa, on sorprèn que hi hagi una important concentració de la seva obra. Per començar, només entrar a la ciutat tens l’edifici de Mecánica Egarense, una empresa creada el 1952. Potser per commemorar un canvi o ampliació de la nau, el 1999 Bono va decorar l’entrada principal.
A més d’una antiga enclusa, pots veure alguns dels elements que produeix l’empresa, com ara vàlvules i canonades. Enmig d’un gran sol vermell apareix un treballador al peu d’una màquina.
La discoteca
A continuació, a pocs metres d’aquí s’ubicava l’antiga discoteca Liben’s, que als anys 70 del segle XX va fer furor entre la joventut. Fent cantonada, trobem hi havia dues façanes completament recobertes de mosaics. Hi havia referències al món de la música i també el símbol del local: una noia asseguda.
Desconec la raó del nom, però et puc dir que en llatí, el mot ‘libens‘ -sense apòstrof- ve a significar victòria.
Tanmateix, en el moment d’escriure això, l’edifici estava a punt de ser enderrocat i els murals tenien un futur incert.
Nota a febrer 2020: una bona notícia. Tot i que finalment han enderrocat l’edifici, els murals han estat retirats per tal de restaurar-los i col·locar-los en un espai públic de la ciutat. Al final d’aquest article trobaràs diversos enllaços que detallen tot el procés.
Simbolisme
Seguidament, pots veure més obra de Julio Bono a Terrassa, coincretament, al carrer Doctor Salvà on hi ha dos blocs amb el nom Dacosta 1 i Dacosta 2. És el nom d’una empresa de construcció que intueixo que, o bé ha desaparegut o s’ha reconvertit amb un altre nom.
Cada edifici té un mural ceràmic a la façana, amb unes peculiars temàtiques. Un d’ells duu el títol ‘Ciclo‘ i presenta l’evolució destructiva de la humanitat, des de la prehistòria fins a l’actualitat. Avions, tancs i la bomba atòmica separen dos personatges prehistòrics matant-se a cops de destral. Només resta un petit bosc verd.
A l’altre mural, titulat ‘Momento‘, pots veure la silueta d’una persona que s’allunya d’unes cadenes. Com que la modèstia no devia ser el fort del promotor, a totes dues obres apareix també el text ‘Idea: Dacosta’.
Entrades amb art
Seguiament, puja un tros i ves fins al carrer d’Isaac Peral, on una altra promotora va decorar edificis amb obra de Bono. Per exemple, al número 40 un petit mosaic representa un poblet de la costa amb un sol i un veler. Potser seran imaginacions meves, però em sembla veure les inicials HM.
Així mateix, al portal del costat, el mosaic representa uns peixos de tonalitats blavenques.
A l’edifici del davant apareixen els característics cercles de l’artista amb decoració geomètrica.
Quadre empresarial
Finalment, fent cantonada amb el carrer d’Alexandre Bell, un acolorit mosaic pertanyent a l’empresa Porras. Aquesta indústria es dedica principalment a la col·locació d’envans d’aïllament a les façanes mitjaneres.
I ara et preguntaràs -o no-, quina relació té el mosaic amb aquesta activitat? Misteri. Veuràs representada l’escena d’una mare i un fill (o serà la Mare de Déu amb l’infant?), envoltats per camps, un sol i una olivera. Potser les formes geomètriques venen a representar cases i la silueta ondulada, un sostre. Són supòsits.
Canviem de municipi i ens n’anem a Lloret de Mar. Davant mateix de l’església, s’alça un edifici decorat amb un immens mosaic que recorre tot l’ample de la façana i continua per la cantonada. Una part puja quatre pisos a munt i presenta novament un disc al mig.
Estalvi de paret
Un altre canvi de registre. Aquest cop és a Badalona, on Sonia Heredia, lectora d’aquest blog, em va facilitar la localització d’un mural que desconeixia, a la rambla de Sant Joan.
Es tracta d’un cas excepcional, ja que a més de decoratiu, també és el rètol d’una oficina de l’antiga Caixa de Barcelona.
Amb unes tipografies ben creatives i de difícil lectura, pots llegir el nom de la desapareguda companyia, que encara moltes persones deuen recordar. El mural va ser fet el 1972, divuit anys abans que l’entitat es fusionés amb la Caixa de Pensions per tal de formar “La Caixa”.
Cal donar la volta a l’edifici, ja que els baixos també conserven un enrajolat del mateix autor. En un estat més aviat precari i danyat per les bastides, observaràs els motius circulars, tots diferents.
Més avall trobaràs un mapa amb les localitzacions de les obres que he visitat personalment, així com aquelles que em consta que es poden veure en altres llocs, com Santander, Bilbao o Cullera.
Has trobat alguna altra obra de Julio Bono desconeguda? Fes-li una fotografia! La compartirem en aquest blog.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Localització dels murals: veure el mapa
Saber més
- Obra de Julio Bono a Barcelona
- Obra de Julio Bono a Granollers
- Més obres de Julio Bono
- Museu al carrer (5)
- revistart.es
- revistaceramica.com
- Murals de Terrassa: elmon.cat 1
- Més murals de Terrassa: elmon.cat 2
- Ruta pels murals de Bono Peris: arquiterrassa.wordpress.com
- Salvem els murals de la Liben’s: recordsdeterrassa.wordpress.com
- Treball sobre l’edifici i els murals de la discoteca Liben’s: part 1 – part 2 – part 3 – part 4
Aquí le mando lugar de firma para comprobar si es así.
Hola.
Quisiera enseñarle un mural de Bono ,que tenemos en nuestro edificio de León.
Puede que quisiera conocer este mural y su lugar para tener constancia de ello.
Mi correo es pepyastur@hotmail.com por si quisiera alguna información.
Un saludo.
Raúl,
En primer lugar, muchas gracias por la aportación.
Efectivamente, es una interessante obra de Julio Bono que combina varios de los estilos que utilizaba de manera totalmente artesanal: los círculos en relieve; la ‘ilustración’, que en este caso serían los árboles; y finalmente, la ceràmica grabada a mano con objetos punzantes.
Le enviaré un correo privado por si desea facilitarme la localización. De esta manera lo incluiré en el mapa que he elaborado con las obras de este ceramista.
Reitero mi agradecimiento por su amabilidad.
Alfons Martín
Raúl,
Solo quería comentar que acabo de publicar un nuevo artículo con obras de Julio Bono. Entre ellas, he puesto la que me envió.
Puede leerla en: https://www.rondaller.cat/2023/07/20/obra-del-ceramista-julio-bono
Aprovecho nuevamente para agradecer su aportación.
Hola, tinc un mural particular signat per Bono que sempre m’han dit que és original. Si vols contactar amb mi en podem parlar i te’l podria ensenyar. Moltes gràcies
Hola Ferran.
I tant que m’agradaria veure’l! Per on vius? T’agrairia si em pots enviar una fotografia a alfons@alfonsmartin.com
Hola Ferran,
Fa dies vaig contestar el teu comentari, però no sé si em vas escriure al meu correu, ja que no he rebut res. Ja em diràs.
Salutacions.
Hola. Jo visc a Badalona, al carrer Rambla Sant Joan 101 , i el meu edifici té un mural ceràmic signat per Bono al any 72. He vist que no surt a mapa….. Es un mural que anuncia la antiga caixa de Barcelona. Agrairia saber si es tenia constància d’ aquesta obra i si està catalogat. Gràcies
Sonia,
En primer lloc, moltes gràcies per la teva aportació.
No tenia constància d’aquest mural. L’acabo d’afegir al mapa, com a pendent de documentar. Tan aviat com pugui, aniré a fer-ne fotografies i l’inclouré al blog.
Malauradament, l’obra de la majoria de ceramistes en general i de Bono en particular, no està catalogada. De fet, m’he trobat amb diversos murals que han desaparegut en enderrocar l’edifici.
Per això intento que, com a mínim, en quedi constància.
Sonia,
Només dir-te que he anat a fotografiar el mural que em vas comentar i l’he afegit a l’article. Realment és una obra extraordinària. Agraeixo molt que ho hagis compartit. De mica en mica aconseguirem inventariar l’obra d’aquest gran ceramista.
Mol interesant la teva pagina ! gracies per compartir !
Gràcies per visitar aquest blog!
Molt bona sèrie d’articles. L’atenció al detall permet grans descobriments!
Slts.
Gràcies! M’alegra saber que t’ha agradat. El meu problema ara és que, més m’hi fixo, més coses veig!