Museu al carrer (1)

Obres de Julio Bono.

No cal anar als museus per veure obres d’art. Els carrers de les ciutats en són plens. Però, de tan evidents com són, no les veiem. Avui ens fixarem amb uns mosaics que podem trobar a diverses poblacions i que penso que us resultaran fàcils d’identificar.

Els trets més característics són grans cercles en relleu, de colors brillants. Sovint van acompanyats d’un fons de rajoles amb motius abstractes també en relleu.

Obra de Julio Bono a l'avinguda del General Mitre de Barcelona.
General Mitre, 234. Barcelona.

L’autor és Julio Bono i Peris (Sagunt 1934 – Mataró 2017) qui, de ben petit, va anar a viure a Barcelona, on estudià ceràmica a l’Escola Massana. Tot i que dominava la pintura i l’escultura, va destacar especialment pels vistosos murals ceràmics, alguns d’ells de grans dimensions, com el que es pot veure en una de les andanes de l’estació de Sants a Barcelona. Però també en va fer altres menys coneguts que decoren els portals d’entrada d’edificis construïts els anys setanta.

Ceràmica de tota mena

Els anys setanta, Julio Bono tenia una empresa a Montcada i Reixac i una botiga a la travessera de les Corts de Barcelona. Sota el nom Novo&Bono SL, recubrimientos cerámicos artesano industriales, va dissenyar nombrosos models de rajola, alguns signats personalment per ell i d’altres, més industrialitzats, però igualment destacables.

La raó d’aquest article ve d’una descuidada façana al carrer Unió de Mataró. Sovint passo pel davant i sempre havia pensat que era una meravella. Lligant caps i comparant amb altres obres signades, la vaig relacionar amb l’artista i em va motivar a voler conèixer més la seva obra.

Recobriment ceràmic al carrer Unió de Mataró.
Carrer Unió, 3. Mataró.

En aquest article visitarem algunes obres a Barcelona. Per començar, ens acostem a l’estret carrer Buïgas on hi ha un bloc que sembla fer més nosa que servei, ja que te’l trobes al mig de la vorera.

Plafó ceràmic de tons blaus amb dues figures femenines, al carrer Buïgas.
Buïgas, 22. Barcelona.

A les façanes hi ha diversos cercles de ceràmica i un parell de mosaics, que representen escenes d’indígenes americans. Un, amb tonalitats ocres i l’altre amb tons blavosos.

Plafó ceràmic al carrer Buïgas amb un personatge assegut.
Buïgas, 22. Barcelona.

Les Amèriques

A continuació, al carrer Muntaner i ocupant tota una illa, el 1971 es va edificar un descomunal complex d’edificis, galeries i patis. El porxo de l’entrada principal està recobert amb les típiques rajoles de l’artista, de color blanc i el nom de la propietat: Les Ameriques, que potser està escrit en francès -sense accent-, per evitar problemes amb la censura.

Mural ceràmic Julio Bono per a l'edifici Les Amèriques de Barcelona.
Muntaner, 277. Barcelona.

Cal aprofitar per veure el magnífic fris ceràmic que envolta el conjunt d’edificis i que actualment està protegit amb una ofensiva malla metàl·lica. Porta la signatura Esgrá 74 que, segons em comenta una seguidora, correspon al ceramista aragonès Ángel Grávalos.

Entrades artístiques

Seguim visitant més obres de Julio Bono. El vestíbul del carrer Galileu 311 és un harmoniós i elegant exemple de l’obra d’aquest artista. Diversos cercles de mides diferents es troben distribuïts sobre un fons de rajola blava acanalada. Sembla que qui ho va muntar no tenia les instruccions prou clares, ja que la signatura apareix capgirada.

En aquest cas hi ha, a més, una creació escultòrica del mateix autor, executada el 1977 i que es pot veure a través del vidre.

Cercle de ceràmica, de Julio Bono, en un vestíbul del carrer Galileu de Barcelona
Galileu, 311. Barcelona.

Més auster, que no menys interessant, és l’enrajolat en tons blaus que recobreix l’entrada del carrer Aragó 212.

Mural ceràmic de tons blaus, de Julio Bono a l'entrada d'un aparcament al carrer Aragó.
Aragó, 212. Barcelona.

Tanmateix, resulta molt interessant observar de ben a prop l’extens univers de símbols abstractes. Sovint els aconsegueix deixant l’empremta amb la incisió de diversos objectes i creant una àmplia gamma de formes i textures. No hi ha dues rajoles iguals. Ho pots verificar visitant l’entrada del carrer Balmes 89, on les rajoles a més, són irregulars i juga amb diferents tonalitats d’ocres, marrons i negres.

Mural ceràmic al carrer Balmes de Barcelona.
Balmes, 89. Barcelona.

Per acabar, també és digne de veure, el mural realitzat a l’avinguda del General Mitre 234.

Mural ceràmic a l'avinguda del General Mitre de Barcelona.
General Mitre, 234. Barcelona.

Per les formes i colors, tothom s’entesta a dir que representa un tronc d’arbre, però tinc la sensació que només és una coincidència i prou. Però no acabem aquí! Sortint de Barcelona també hi ha molta obra de Julio Bono. Ho pots veure al proper article.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Localització dels murals: veure el mapa

Saber més

Altres ceramistes

25 comentaris

  1. Carles,
    Molt be el mapa de obres de Julio Bono.
    Una petita contribucio de la meva part:
    1.Avinguda tibidabo, clinica Egarsat, un magnific mural del gremi de forners
    2. Carrer muntaner 202, tenda recanvis, crec qe han plegat i hi ha un club de golf, era un magnific mural recreant ambient industrial
    3. Perruqueria Navarro, major de sarria 7. Potser el millor mural de Bono, un home i una doba amb la seva cabellera llargai arrissada. Era client habiual…

    • Oooh, moltíssimes gràcies per l’aportació! Desconeixia aquestes obres. Les acabo de mirar a internet i fan molt bona pinta. Prenc nota i faré el possible per afegir-les a la col·lecció. Aquest ceramista era ben prolífic!

  2. Bon dia, et voldriem demanar uns permisos des del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica. Et pots posar en contacte?

  3. molt interessant la informació. Jo tinc informació sobre l’obra de Julio Bono pare, i tinc identificats molts murals del que ell denominava “cerámica para la arquitectura”, carrer cavalleros, carrer escoles pies, estació de sants, edificis a les corts, república argentina etc…. Si et puc ajudar en alguna cosa ja saps. Jo vaig recuperar unes rajoles piràmide que havien estat al menjador de casaels meus pares i les he instalat a sobre una llar de foc moderna un homenatge.

    • Carles,
      En primer lloc, moltes gràcies pel teu comentari.
      Julio Bono em fascina perquè era un artista ben polifacètic. Curiosament he trobat molta obra però molt poca informació sobre ell. Així que, qualsevol dada serà benvinguda. Per cert, m’agrada la denominació “cerámica para la arquitectura”. Segurament ho explicaré al proper article que estic preparant.
      No sé si has vist els altres tres articles que he fet sobre Bono (porten el mateix títol que aquest). Si estàs interessat, també he fet un mapa amb les localitzacions de l’obra.
      M’alegra saber (i una mica d’enveja també em fa) que has pogut conservar obra seva. Tristament, s’ha perdut molta per no saber valorar-la com tu ho fas.

  4. Hola, un altre cop, soc la Mariona Rifà, filla de Joan Rifà i m’agradaria enviar-te algunes fotos que tinc de catàlegs de rajoles de ceràmica per si em pots dir l’autoria. A quin adreça de correu electrònic t’ho puc enviar?

    Moltes gràcies!

  5. Per cert, un detall breu però importan: crec qe en alguns casos estem confonent L obra de Julio Bono Peris amb la de Julio Bono Pasa, el seu fill. Ambdós excepcionals però diferents. Un excel·lent exemple d aquest últim és el mural del carrer Estruc de Barcelona. Els colors, tramès, formats són diferents.

    • Xavier,
      Moltes gràcies per la teva aportació.
      Tens raó que tant l’obra del pare com la del fill són excepcionals. Tot i que el pare signava generalment com a Julio Bono, J. Bono o, simplement Bono, crec que, com bé dius, les seves creacions es poden diferenciar per la manera en què han estat realitzades i també per l’època.
      Tanmateix, si detectes que en algun moment he confós l’autor, t’agrairé que m’ho facis saber per tal de corregir-ho.

  6. Hola, em poso en contacte amb vosaltres per què volia saber si Julio Bono va dissenyar rajoles per Cosme Toda? Soc filla de Joan Rifà i tinc algunes fotografies de rajoles que no sé si pertanyen a Julio Bono o a Joan Rifà (Silicor, Incasa). Els autors de les fotografies m’han assegurat que eren de Cosme Toda, però no saben ben bé a quin autor pertanyen. Adreces: A prop de la Sagrada Família i, l’altra, a la Sagrera.

    • Mariona,
      En primer lloc, moltes gràcies per contactar amb mi.
      Pel que em van explicar fa anys, els/les ceramistes que treballaven a Cosme Toda no signaven les seves obres, així que es fa difícil conèixer l’autoria. Com em va explicar la historiadora Natalia Piernas, bona part de la documentació d’aquesta empresa es va perdre i no sabem quins artistes van col·laborar.
      Sí que és cert que hi ha peces que van sortir de Cosme Toda que tenen uns trets molt identificatius amb l’estil de Bono o Rifà.
      Per correu privat et facilitaré la meva adreça per si em vols enviar les imatges i veure si et puc donar alguna altra pista.

  7. Un Article molt bo i merescut, gràcies.
    Personalment estic bastant obsessionat amb l obra de Bono, gairebé sempre que passejo per Barcelona descobreixo algun mural seu qe no coneixia: Vestíbuls dels anys 70/80, decoració perruqueries, botigues de recanvis industrials, clíniques, granges…
    L art d aquesta època esta poc valorat a hores d ara tot i que va ser molt creatiu, crec qe tocaria catalogar i protegir.

    • Moltes gràcies, Xavier pel teu comentari. Estic totalment d’acord amb tu que aquesta època ha estat menystinguda. Sortosament es van aixecant algunes veus que reclamen que es protegeixi abans no desaparegui. Des d’aquest espai faig el que puc per posar el meu granet de sorra.

  8. Bon dia!
    Fa temps vaig escriure un post al meu blog sobre Bono Peris i ahir, tot passejant pel barri, vaig ensopegar amb un treball “sospitós” de ser obra seva. Intentant confirmar aquesta dada he arribat fins aquí i m’ha agradat trobar a un altra persona que també creu en la idea dels “museus de carrer”. Gràcies per la teva aportació. Et comparteixo la meva per si tens curiositat:
    https://arquiterrassa.wordpress.com/2019/04/09/ruta-por-las-ceramicas-de-bono-peris/
    Salutacions!

    • Hola José Luis!
      Moltes gràcies pel teu comentari. He trobat el teu blog molt interessant i he posat l’enllaç a l’article on parlo de l’obra de Bono a Terrassa. Potser entre totes les persones interessades aconseguirem que l’excepcional obra d’aquest ceramista sigui reconeguda oficialment i preservada.

  9. Sempre molt interessant!
    Això de si està escrit en català o francès crec que no ho sabrem ja que en francès Amériques també porta accent 😉
    Pel que fa el fris de la façana i de la petita construcció que hi ha a l’interior del conjunt d’edificis, estan signats per Ángel Grávalos, fundador de l’obrador Muresa a Saragossa:
    http://ajuntament.barcelona.cat/arqueologiabarcelona/mosaics/mosaic/carrer-de-muntaner-277-edifici-les-ameriques-fris-interior/

  10. yo tengo dos obras firmadas en mi tienda, son de grandes dimensiones
    sants, 435 08028 barcelona

  11. Buenos Dias , te felicito por este excelente trabajo , mi curiosidad por Julio Bono ha surgido por la noticia del riesgo de desaparicion de un mural en mi ciudad , me ha sorprendido ver que en mi ciudad ( Terrassa ) hay bastante obra de este artista . Me gustaria disponer de mas informacion de este excelente ceramista , si me puedes ofrecer mas informacion tanto de su vida como su obra te lo agradeceria mucho . Un saludo ,

    • Jose, muchas gracias por tu comentario.

      Sobre la figura de este ceramista apenas hay información. Bueno, ni sobre éste ni sobre ninguno. Parece que esta rama artística aún es poco apreciada, especialmente la de los años 70. Todo lo que he encontrado está en los enlaces al final del artículo.

      Hubo un tímido intento con una página web que pretendía hablar de su vida y obra, pero por alguna razón, la cerraron antes de llenarla con contenido. Un misterio.

      No sé si has visto otra publicación donde detallo algunas obras de este artista en Terrassa. Encontrarás el enlace donde dice “Obra de Julio Bona fora de Barcelona”.

      Estoy reuniendo información para un próximo artículo sobre más obras de Bono. Si descubres alguna y la quieres compartir aquí, te lo agradeceré.

      Hay mucha obra suya que decora entradas de viviendas, tiendas y fábricas. El problema es que no siempre lleva su firma y poco a poco va desapareciendo. Una lástima.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).