Santuari de la Mare de Déu de la Cisa a Premià de Dalt.
Fa més de dos segles una nena que collia floretes pel camp es va trobar una imatge en un forat. Pensant que era una nina se la va endur a casa, però en arribar, la talla ja no hi era.
La nena la va buscar i la va trobar al mateix forat. Altra vegada la va dur a casa i novament va reaparèixer al clot. A la tercera vegada els pares van pensar que alguna cosa estranya passava i li van dir al mossèn de Premià (de Dalt).
Així doncs, van organitzar una processó i la van portar a l’església. Però la verge, que ja veiem que tenia les idees molt clares, va marxar per tornar al forat on era.
Aquest cop ho van entendre i allà mateix li van construir una capella, als terrenys anomenats Cisa. Com que l’indret és a mig camí també de Vilassar (de Dalt), els vilassarencs van orientar la imatge perquè mirés cap al seu poble i obtenir així millor protecció divina.
Segueix explicant la llegenda que la verge, que en aquest punt ja devia estar fins als nassos, es va donar la volta per mirar a Premià, com deixant ben clara la seva voluntat.
La Mare de Déu de la Cisa
El culte a aquesta verge va tenir gran devoció entre els mariners, potser perquè des d’aquí es veu l’horitzó blau. Aquest fet es pot constatar amb els nombrosos exvots que s’hi conserven.
La capella es troba documentada al segle XV i encara conserva la petita imatge original -30 centímetres- tot i que molt restaurada.
Un diumenge d’agost de 1901, Verdaguer va visitar el santuari i li va dedicar un text on descriu, entre altres, la variada vegetació que hi creixia al voltant.
Finalment, després de ser cremada, destruida i reconstruïda mil vegades, la capella es va refer en estil barroc. Ara, vorejada per urbanitzacions i amb un restaurant a la porta del costat no m’estranyaria que la verge estigués pensant en fer les maletes i tornar a desaparèixer.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer de la Cisa, 136. Premià de Dalt
Saber més
- El santuari: invarquit.cultura.gencat.cat
- La imatge: quimgraupera.blogspot.com
- Conte de la Mare de Déu de la Cisa, per J. Colomer
- Los guitarrers de la Cisa, per J. Verdaguer
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: