Domini sacerdotal

Primer itinerari per La Bisbal d’Empordà.

Avui visitem la Bisbal d’Empordà, que conserva un interessant patrimoni i a més, els carrers són plens de mostres heràldiques, que veurem detingudament en un altre article.

Aquarel·la amb una panoràmica de La Bisbal d'Empordà.
Els afores de La Bisbal.

Comencem pel Pont Vell, del segle XVII, antigament fortificat i que era el pas que donava al Portal de la Riera, punt d’entrada al recinte murallat.

El Pont Vell. Itinerari per La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Cases nobles

Només observar els finestrals gòtics i renaixentistes de Can Caramany, al carrer de la Riera sabreu que aquí era on vivien uns rics comerciants a l’edat mitjana.

Finestral renaixentista de Can Caramany. Baix Empordà

A l’altra banda del carrer, els escuts sense gravat, també semblen dir que els propietaris anaven bé de calés.

Observeu els altres edificis, perquè n’hi ha de molt interessants, com el del número 7, amb esgrafiats que podrien ser modernistes.

Esgrafiat modernista en una finestra. Baix Empordà

Ben curiosa resulta la llinda del número 4, representant l’Agnus Dei o Anyell de Déu. És el símbol amb què es representa Jesucrist sacrificat pel pecat de les persones. Té un paral·lelisme amb la celebració jueva de la Pasqua, quan se sacrificava un bé.

Llinda amb la representació de l'Agnus Dei. Baix Empordà

Heràldica santa

Mig encaixonada en un carreró, l’església de Santa Maria, refeta al segle XVIII, destaca pel seu esvelt campanar i per la portalada barroca. Al segle XI els reis francs van cedir la ciutat al bisbat de Girona -d’aquí Bisbal-. La creu amb totes les boletes sembla que representa precisament això. Actualment, amb alguna modificació, és l’escut de la ciutat. Com veieu, ja barregem política i religió.

Portalada barroda de l'església de Santa Maria. Itinerari per La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Entrem al carrer Santa Maria del Puig i trobem una font refeta al segle XIX, amb la mateixa creu -més o menys- i un parell de grius amb cara de pocs amics, sostenint l’escut. Aquest animal mitològic, mig ocell, mig lleó, reunia les millors característiques de cada un i es considerava que era el rei de la terra i del cel i, per tant, el perfecte defensor davant qualsevol mal. 

Font amb l'escut de la ciutat. Itinerari per La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Arribem al castell, ja documentat al segle XI. A partir del segle XIII va ser el palau episcopal i residència dels bisbes de Girona. Abans no passés a dependre del bisbat, va ser escenari de durs enfrontaments per veure qui se’l quedava.

Itinerari per La Bisbal d'Empordà. Antic palau episcopal. Baix Empordà

Uns quants dels bisbes que van passar per aquí van fer reformes a l’edifici. Perquè ningú s’oblidés, van deixant constància col·locant els seus escuts a la façana principal, que ara sembla el mur de la fama.

Itinerari per La Bisbal d'Empordà. Llinda d'una finestra del castell amb un escut. Baix Empordà

Per acabar, avancem en el temps i ens acostem a l’església de la Pietat, del segle XVIII. Era la capella de l’antic hospital. Com veieu, a més del gust per la decoració ben recargolada, aquest estil sentia passió per la geometria. El campanar, acabat a mitjans del segle XX, sembla que va aixecar una gran controvèrsia.

Itinerari per La Bisbal d'Empordà. Decoració barroca a l'església de la Pietat.  Baix Empordà

Acabem aquí aquest itinerari per La Bisbal d’Empordà. No us perdeu la segona part: encara ens queden moltes coses per veure!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).