Sant Sadurní de l’Heura

Uns amics ens han convidat a fer una passejada per Sant Sadurní de l’Heura, un poblet que, des del 1973 forma part del municipi de Cruïlles i Monells (Baix Empordà).

Antigament, aquest nucli rebia el nom de Sant Sadurni de Saldet -o Salzet-. Sadurní -o Serni- va ser un bisbe que vivia a Tolosa -França- al segle II. Per negar-se a sacrificar un brau a les divinitats paganes, el lligaren al mateix animal qui l’arrossegà pels carrers fins a morir.

L’església actual és del segle XVIII, però el campanar vell es creu que va ser una de les torres de defensa del castell del segle XI, del qual només ha restat el record.

Rellotge del campanar nou. Sant Sadurní de l'Heura
Rellotge del campanar nou.

Els paisatges que envolten la vila són boscos i camps de conreu, ideals per fer excursions, com la que us proposo fins a Monells, molt fàcil, agradable i sense pèrdua.

En primer lloc, prenem el carrer del Portal i uns metres més endavant passarem per davant d’una hípica. A continuació, en arribar a una cruïlla de quatre camins, cal seguir a la dreta i no deixar aquesta pista fins arribar a Monells, un altre poblet medieval que és absolutament imprescindible visitar (i quedar-vos a dinar).

Per tornar, prenem el carrer del Portalet, seguim uns metres la carretera asfaltada i tot just després de l’entrada a un mas, girem a la dreta per una pista que ens durà directament al punt d’inici.

Porxada a Monells
Monells.

INFORMACIÓ PRÁCTICA

Itinerari: veure el mapa 

Distància total: 5,5 km. Itinerari circular.

Desnivell: el recorregut és pla i fàcil. Només hi ha uns 50 metres de suau pendent al tram final.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).