Mà no vol dir mà

Per què hi ha una mà a l’escut de Madremanya (Gironès).

Per començar, al segle XIV, Madremanya (Gironès) es coneixia com a ‘Matremagna’. S’ha suposat que el nom prové del llatí ‘Mater Magna’, que significa Gran Mare, que era com els romans van batejar a Cíbele, la deessa grega de la fertilitat. Es pensa que al turó on hi ha el poble, havia existit un temple a aquesta divinitat.

Campanar de l'església de Sant Esteve. Gironès

Tanmateix, una altra teoria suggereix que prové de l’àrab ‘maàtir al-ayna’ que té un significat més romàntic: olors de la font.

Tot i això, una llegenda pretén explicar que el nom prové d’una mare que mostrà molta ‘mà de manya’ per cuidar els fills. Simpàtic però poc creïble. Cadascú triï la que més li agradi.

Aquarel·la amb una panoràmica de de la població.

L’actual escut de la vila està basat en un del segle XVIII on hi ha una mà. Es pot veure la reproducció a la plaça Major, adossat a la paret exterior de la sagristia de l’església.

Així doncs, es tracta, com sovint passa, d’un símbol o arma parlant, recursos mnemotècnics que ajudaven a recordar el nom. Recordeu que, tret d’uns pocs privilegiats, la major part de la població era analfabeta.

Escut de Madremanya. Gironès
Escut de Madremanya.

Similituds fonètiques

L’heràldica ens diu que aquestes armes parlants poden sorgir per diversos motius. Un d’ells pot ser per representació del nom: Abellà de la Conca té una abella, Argelaguer, una argelaga, Arnes, dues arnes i La Llagosta, ja us ho podeu imaginar.

Una altra manera de crear una arma parlant és per similitud fonètica. Per exemple, Ripollet conté un pollet, Peramola té una mola, Pineda un pi i Llançà unes llances.

Ja hem vist que el mot Madremanya no ve de mà, però és el símbol que serveix per recordar i ‘visualitzar’ el nom.

Finalment, la mà també és present a l’escut d’altres poblacions que contenen aquesta arrel: Maials, Manlleu, Manresa, Masquefa, Maldà o Mataró entre moltes altres.

Escut de Maià de Montcal. Garrotxa
Escut de Maià de Montcal.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Altres articles sobre heràldica

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).