Obres de Guivernau a Premià de Dalt (Maresme).
Segurament hauràs vist núvols blancs amb forma de gos, de cavall, de coet… Fins i tot de coliflor. Però, n’has vist mai que tinguin forma de flor? Difícil, eh?
Per començar, Joan Baptista Guivernau fou un ceramista que treballà segons l’antiga manera tradicional, de tal manera que als anys 50 li encarregaren molts plafons amb motius d’oficis i de sants que trobem a fonts, esglésies i museus.
L’home de les claus
Una de les característiques més identificatives de la seva obra són uns núvols d’allò més recaragolats. Sense anar més lluny, a Premià de Dalt pots veure la font a la plaça de l’antic Ajuntament, amb sant Pere beneint al respectable. Pere fou un dels dotze apòstols de Jesús i qui té més protagonisme a les escriptures. A l’evangeli de Mateu s’esmenten les conegudes paraules de Jesús: “Et dic que tu ets Pere, i sobre aquesta roca construiré la meva església… Et donaré les claus del regne del cel; tot el que lliguis a la terra serà lligat al cel, i tot allò que deixis anar a la terra es deixarà anar al cel.” (Mt. 16-18). Aquestes paraules han estat oportuna i discutiblement interpretades com la voluntat divina d’establir delegat del cel a la Terra.

La rosa
A continuació, a la mateixa vila, a la façana d’una casa al carrer Manso Montserrat, hi ha un altre plafó ceràmic amb Santa Rosa de Lima, coronada pel nen Jesús. Ves observant els florits núvols tan característics del ceramista. Nascuda a Lima (Perú) al segle XVI, la Isabel Flores de Oliva és més coneguda com a Rosa, ja que hi havia qui deia que la seva cara semblava una rosa.
Com que la xicota era molt pietosa i no li agradava que els nois la miressin amb desig, ees tallà els cabells i es desfigurà la cara per ser menys atractiva. Només tenia setze anys quan ingressà, en contra del que volia la seva família, en un convent de l’orde dels dominics i es canvià el nom pel de Rosa. Moría a trenta-un anys, tal com ella mateixa havia predit.

Probablement, la seva obra més coneguda és la font del carrer de la Portaferrissa on pintà les desaparegudes muralles i a sant Josep Oriol vigilant l’escena dalt d’un núvol… en forma de flor!
Tanmateix, al segle XVIII els ceramistes també pintaven núvols. Però penso que cap autor va imprimir tanta força a aquest element que ha acabat per convertir-se en el signe distinctiu de les obres de Guivernau a Premià de Dalt i a qualsevol altre lloc.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Saber més
- Joan Baptista Guivernau: rondaller.cat
- Perfil de Guivernau a Facebook
- Museu de Premià de Dalt
Altres articles sobre Guivernau
- Camí de l’Avemaria de Montserrat
- Camí Els Degotalls 1
- Camí Els Degotalls 2
- Font de Sant Mateu de Premià de Dalt
- Batalla de Lepant al Museu Marítim de Barcelona
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: