Va de romans

El Museu Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Un parell de segles abans de Crist, els romans van desembarcar a Empúries i van conquerir tot el que trobaven al seu pas fins a arribar a Tarragona (bé, Tàrraco). Com que van veure que el clima aquí era més agradable, van establir el campament d’hivern.

Aviat es convertí en un important centre amb tot el que calia per a ser una ciutat com cal: muralles, fòrum, temple, circ, coliseu, … Fins al segle V, en què el gran imperi va ser vençut.

Cap de dona en marbre. Museu Arqueològic Tarragona

El primer romà

Quinze segles més tard, encara van apareixent restes d’aquella grandiosa urbs. Només ens podem fer una idea de com va ser, observant les que han sortit a la llum, salvades de l’especulació. Així que avui anem a visitar el Museu Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Malgrat que en aquests moments el museu sembla compartir la decadència romana, podem descobrir que, a més de guerrers i arquitectes, els romans eren uns mestres en moltes altres disciplines.

L’edifici va ser construït el 1960 damunt la muralla romana. A la façana, un text en llatí diu que la ciutat va ser obra d’Escipió. Aquesta frase de Plini el Vell recorda que Publi Corneli Escipió va ser el primer a arribar aquí amb la seva legió.

Façana del Museu Arqueològic Tarragona

Un cop dins, sembla indicat començar per la planta -1, per entendre els inicis i les diferents parts de la ciutat romana.

Acosteu-vos a cada pedra i mireu-la de prop. Observeu les inscripcions dels altars. Moltes tipografies que ara utilitzeu als vostres ordinadors tenen el seu origen en aquestes lletres.

Inscripció gravada en un marbre. Museu Arqueològic Tarragona

Heu vist la delicadesa de les diferents robes que vesteixen les estàtues? Els plecs, els ornaments, … Eren uns grans artistes!

Detall del vestit d'una estàtua.

Art aplicat a l’arquitectura

Els romans van crear dos tipus de capitell a partir dels models grecs. Un d’ells era un poti-poti de les voltes de jònic i de les fulles del corinti. Una manera de treballar un capitell consistia a fer petits forats que després servirien de guia, per saber fins on calia tallar la pedra.

Columna de marbre amb capitell. Museu Arqueològic Tarragona

Què em dieu dels esplèndids mosaics? Si els terres eren així, imagineu com seria la resta de la casa. Els romans no és que fossin el súmmum de la creativitat. La seva estratègia era aprendre dels pobles que conquerien i adaptar a la seva manera, tècniques i estils. I axí ho van fer amb el mosaic.

Mosaic de tessel·les. Museu Arqueològic Tarragona

Estris de la vida diària

A més de la ceràmica, que segurament coneixeu prou bé, mireu també com treballaven el vidre. Tot i que aquest material ja el coneixien els egipcis catorze segles abans de Crist, els romans van descobrir el vidre bufat. Al museu veureu una àmplia varietat de formes, segons l’ús que hagués de tenir.

Recipient de vidre. Museu Arqueològic Tarragona

Com a qualsevol societat, els nens també tenien temps per a jugar. Resulta meravellosa la petita nina articulada d’ivori. Me’n ric de les barbies!

Nina d'ivori. Museu Arqueològic Tarragona

Compareu els pentinats dels retrats escultòrics exposats a la segona planta. Com passa actualment, canviaven segons els gustos de l’època. De vegades s’inspiraven en models grecs i d’altres optaven per una moda més romana. La barba era signe de masculinitat.

Cap de romà amb barba.

No us detallo els estris i representacions sexuals que també hi ha, perquè em farien tancar el bloc. Però ja veureu com les gastaven els romans en aquest àmbit!

Moltes d’aquestes troballes formaven part de les monumentals edificacions, que en sortir podeu visitar (pagant a part, és clar).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça del Rei. Tarragona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).