Tota la història en dos carrers

Itinerari per Anglès (La Selva).

Hi ha poblacions que tenen la mala sort de ser al mig de tot arreu, però mai les prenem com un destí. Aquest cop m’he aturat a Anglès i en només un quilòmetre he descobert la història dels darrers vuit segles.

Al llarg d’aquesta ruta veuràs plafons informatius de cada edifici. Aquí només en destacaré uns quants.

Aquarel·la amb una vista del carrer d'Avall d'Anglès.
El carrer d’Avall.

Itinerari sense ordre cronològic

En primer lloc, aparca a la plaça Pau Casals i ves fins a la plaça Catalunya on descobriràs Can Gubau, un edifici de principis del segle XX que va ser el Centre Republicà de la població.

Columnes de Can Gubau.
Can Gubau.

A continuació, puja pel carrer Comerç per veure Cal Farmacèutic, obra modernista de la qual ens fixarem amb les boniques lletres fetes d’argila cuita.

Rètol de Cal Farmacèutic.
Cal Farmacèutic.

Segueix amunt i a la cruïlla amb Santa Magdalena para atenció a una interessant finestra medieval. En veurem més, però aquesta és especialment interessant. Al mig, hi ha una creu i el monograma IHS de Crist. Sembla mentida que hagi sobreviscut a la dèria anticlerical de la Guerra Civil.

Finestra amb inscripcions al Carrer de Santa Magdalena.
Carrer de Santa Magdalena.

A l’altra cantonada s’aixeca l’edifici modernista de l’Aliança, que a principis de segle era el lloc de reunió dels ramaders de la vila, així com d’altres poblacions veïnes. Més tard, englobaria també la pagesia. Inaugurat el 1919, actualment ha estat reconvertit en un restaurant.

Reixa amb les lletres del Sindicat l'Aliança.
L’Aliança.

El carrer d’Avall

A continuació enfila pel carrer d’Avall, un dels més emblemàtics i ben conservats. Ves a poc a poc, perquè cada casa és una meravella. Artesans i comerciants s’establiren aquí aprofitant la protecció de trobar-se dins un recinte fortificat.

El carrer d'Avall.
El carrer d’Avall.

Al número 44 hi ha Can Déu Nostre Senyor (i jo sense saber que vivia aquí!), del segle XVII que encara llueix una àliga a la porta.

Llinda amb àliga a Can Déu Nostre Senyor.
Àliga a Can Déu Nostre Senyor.

Així mateix, davant nostre s’aixeca l’arcada de Can Verdaguer, amb unes boniques finestres romàniques del segle XIII.

Arcada medieval de Can Verdaguer.
Arcada de Can Verdaguer.

Seguidament passa sota l’arcada i a la dreta veuràs Can Cendra, seu de l’Ajuntament. L’arquitecte Rafael Masó el va reformar cap al 1913 amb l’estil noucentista, tot un contrast amb l’aire medieval del carrer. A la façana destaquen uns esgrafiats que s’enfilen fins a la teulada.

Picaporta de Can Cendra
Can Cendra.

Més endavant, a mà esquerra, unes escales sota una arcada condueixen a un carreró amagat.

Escales del carreró d'Avall. Itinerari per Anglès
Escales del carreró d’Avall.

L’artista

Fixa’t amb un petit relleu de bronze a la paret. És un homenatge a la pintora surrealista Remedios Varo, nascuda aquí el 1908, però molt més valorada a Mèxic on va morir. Va ser una de les primeres dones a estudiar a l’Acadèmia de “Bellas Artes de San Fernando” de Madrid.

Després s’establí a Barcelona i posteriorment va anar a París. Però amb l’arribada de les tropes nazis va fugir a Mèxic i mai més va tornar, tot i que sempre va conservar la nacionalitat espanyola. La seva obra és fruit de la seva fructífera imaginació, barrejant ciència, misticisme, esoterisme i màgia.

Placa commemorativa a Remedios Varo. Itinerari per Anglès
Homenatge a Remedios Varo.

Tot seguit, passem per sota de l’arcada de Can Mans, del segle XV amb l’embigat de fusta.

Al número 7 ens atura’t davant de Can Barnades, una magnífica construcció del segle XV amb una finestra gòtica i l’escut i una inscripció a la porta que diu que la va fer un tal Petrus.

Llinda amb inscripcions a Can Barnades. Itinerari per Anglès
Can Barnades.

Segueix pel carrer Castell per veure Can Peix, una atípica casa pairal noucentista, també de Rafael Masó.

Mènsula de Can Peix. Itinerari per Anglès
Can Peix.

T’hauràs preguntat perquè es diu carrer Castell si no n’hi ha cap. Acosta’t a la plaça de la Vila i dona un cop d’ull. Et trobes al bell mig del què havia estat el pati d’armes de la desapareguda fortalesa del segle XIII. Molt malmesa per guerres i terratrèmols, finalment va ser engolida pels habitatges.

El carrer Major

Continuem el nostre itinerari per Anglès i baixem pel carrer Major, l’altra via que conserva interessants construccions. Per exemple, tenim Cal Noi, al número 1, del segle XVII, amb finestres gòtiques i renaixentistes, per a tots els gustos.

Finestra gòtica de Cal Noi. Itinerari per Anglès
Cal Noi.

Ves mirant tots els detalls de les portes, finestres i reixes, ja que et donaran pistes de les diverses èpoques.

Reixa del segle XIX. Itinerari per Anglès
Carrer Major 13.

Ca l’Esparter és una altra interessant mostra de casa medieval. Des del segle XVI havia estat la residència d’una important família noble. En aquest punt es trobava el portal de Sant Miquel, un dels tres que menaven a l’interior del castell.

Picaporta a Ca l'Esparter. Itinerari per Anglès
Ca l’Esparter.

El poder eclesial

I així arribem a la Doma o rectoria, del segle XVII. Potser durant el trajecte t’hauràs fixat amb unes creus de ferro que hi ha clavades a les parets. Es tracta d’un viacrucis.

Cap al segle IV els fidels realitzaven a Jerusalem un recorregut des del pretori del governador, fins al mont Calvari. Era el camí que, segons la tradició, Jesús va fer des que va ser jutjat fins a la crucifixió. 

És el que actualment es coneix com a calvari o viacrucis. Després de diversos canvis al llarg dels segles, s’ha quedat amb catorze estacions, cada una de les quals relata un moment de la Passió de Crist.

Creu de Via Crucis a La Doma. Itinerari per Anglès
La Doma (rectoria).

Acabem el recorregut a l’església renaixentista de Sant Miquel, construïda al segle XVI on hi havia l’antiga capella del castell. De fet la capella romànica va restar al seu lloc fins al segle XVII, quan s’amplià l’església.

En realitat, aquesta parròquia depenia de la Cellera de Ter i va haver no poques discussions. Fins que el 1788 els intents de segregació van arribar a bon terme. El campanar es va fer de nou després de la Guerra Civil.

Campanar de l'església de Sant Miquel. Itinerari per Anglès
Quina és l’hora bona?

Com veus, en aquest itinerari per Anglès, hem passat del segle XII al XX en un pim pam.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa amb les indicacions

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

  1. Bon dia!
    Ens agradaria saber si ens dona el seu ocnsentiment per fer servir la imatge de la preciosa acuarela que encapçala la pàgina dedicada a ANglès-
    Tenim intenció d’oferir un cicle de xerrades gratuites a la biblioteca i aquesta imatge (degudament ressenyada) seria, sens dubte la millor per al nostre cartell de difusió.

    Ben cordialment,
    Alícia de Maya

    • Bon dia i bon any, Alícia.

      M’alegra saber que trobeu adient l’aquarel·la. Moltes gràcies per comentar-ho. Sovint passa que es fan servir les meves obres sense demanar permís o bé per activitats comercials.

      Em sembla perfecte que la utilitzeu, ja que no es tracta de cap fi comercial. Només prego mencionar el nom del blog: rondaller.cat. Agrairé que em feu arribar l’enllaç o una fotografia del cartell definitiu quan el publiqueu.

      Per correu privat t’enviaré la imatge a un tamany més gran.

      Salutacions,

      Alfons Martín

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).