Passejada per Sant Joan de les Abadesses.
Al segle IX, després de fer fóra els sarraïns, les comarques catalanes quedaren més buides que la cartera a fi de mes. Per aquest motiu, Guifré el Pelós va engegar la tasca de repoblar el territori. Una manera de fer-ho va ser edificant esglésies aquí i allà, al voltant de les quals s’anaren creant nuclis habitats.
El monestir de Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès, va ser fundat per aquest motiu. La població anava creixent i al segle XIII es va fer necessària la construcció d’una nova vila emmurallada, coneguda actualment per Vila Vella.
Doncs bé, avui farem una passejada per l’exterior, resseguint el que queda d’aquesta antiga defensa i obtenint una vista inèdita de la vila medieval. Per això, ves fins a la plaça de l’Abadessa Emma, que era filla de Guifré el Pelós i va ser la primera abadessa del monestir.
La riera d’Arçamala
Baixa per unes escales on hi ha les marques vermelles i blanques de la GR que passa per aquí. A baix trobaràs la riera d’Arçamala i al fons veuràs el Molí Petit, antic molí fariner, actualment convertit en ecomuseu.
Travessa la riera per una passera formada per rocs embolicats amb una xarxa de ferro. Des d’aquí ja pots adonar que aquest era un lloc ben defensat, tot i que no queda gaire de l’antiga muralla.
Torna a creuar la riera i veuràs el pont de la Plana, construït durant la Guerra Civil per comunicar la vila amb les defenses situades als afores de la població. Entre d’altres, s’utilitzaren les pedres de la capella d’infermeria del monestir, que ja estava mig enrunada.
Rentar la roba
Passa sota el pont i a continuació travessa la riera. És un punt complicat, ja que sembla que la passera se la va endur algun aiguat. Hi ha unes pedres que es belluguen i rellisquen, però que amb molt de compte, et permeten passar a l’altra costat.
Aquí veuràs l’antic safareig. Com a la majoria de poblacions, la creació de rentadors públics al segle XIX, a més de guanyar en comoditat i aixopluc, va permetre no dependre del cabal d’aigua del riu.
Creua novament la riera. Veuràs un tram conservat de muralla, que després et recomano visitar. Més avall, hi ha un jardí allargat amb escultures figuratives, fetes per l’artista local Francesc Fajula. També és autor de diverses escultures per al temple de la Sagrada Família de Barcelona.
El Ter
Passa un pont pocs metres abans de la desembocadura de la riera i observa la fèrtil terra dels voltants que és plena de petits horts ben cuidats.
A continuació, un altre pont et situa a la llera del riu Ter. Respecte a l’origen del mot Ter, hi ha qui diu que prové de l’iber i vindria a significar important o gran. També hi ha qui assegura que és preromà i expressaria la idea d’aigua o corrent. Com sempre dic, cadascú triï la que més li agradi. Per aquestes terres encara es recorden els grans aiguats del 1940, que van provocar el desbordament del riu i nombroses morts i destrosses.
Des d’aquest punt tens una bona perspectiva del Pont Nou. Va ser projectat el 1914 pels enginyers Rafael Coderch i Federico Moreno. Coderch, a més era polític, arribant a diputat pel districte de Figueres. Observaràs que l’arcada principal no té res a veure amb la resta del pont. Durant la guerra civil el pont va ser dinamitat i aquesta arcada va ser refeta poc després.
El Pont Vell
Passa per sota per veure millor el Pont Vell, que també va patir la seva part. Construït al segle XII més o menys al mateix temps que el monestir. Els terratrèmols que van tenir lloc tres segles més tard el va deixar ben malmès i es va reedificar en estil gòtic. Com l’anterior pont que has vist, al final de la guerra civil també va ser dinamitat i així va quedar fins que el 1976 es va reconstruir fidelment.
Ara només et queda passar entre els hortets fins a trobar la pujada que et durà fins a dalt del Pont Vell. A continuació, si encara no ho has fet, cal que passegis tranquil·lament per la vila per descobrir els seus mil racons plens d’història.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure a Wikiloc
Saber més
- Sant Joan de les Abadesses: santjoandelesabadesses.cat
- Emma de Barcelona: wikiwand.com
- Safareig: festacatalunya.cat
- Toponim Ter: inh.cat
- El desbordament: naciodigital.cat
- Pont Nou: consorcidelter.cat
- Rafael Coderch: wikiwand.com
- Pont Vell: catalunyamedieval.es
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: