Avui visitem l’església de Sant Andreu del Far que, tot i les moltes vegades que he anat, sempre és tancada. Fins al segle XIX es trobava sota la jurisdicció del Castell Vell de Llinars del Vallès i era la parròquia de les masies disperses per la zona. Actualment pertany a Dosrius (Maresme).
Al segle XII un tal Bernat Faro va cedir uns terrenys a l’església de Sant Andreu. Probablement d’aquí ve el topònim Far o Alfar. També tenim l’explicació d’una poc creïble llegenda, que assegura que a prop hi havia un far que cremava a les nits a fi d’orientar els caminants.
El temple va ser construït al segle XVII damunt d’un altre de més antic. A la façana, mig amagada per la vegetació, veiem una rosassa gòtica i una senzilla portalada de granit.
Botànica funerària
Encara més complicat de veure és el minúscul cementiri, on destaca un altar amb una creu de ferro forjat. Totes les guies diuen que s’enfila un roser, però em perdonareu que ho posi en dubte, ja que en realitat és una flor de la passió la que s’enfila. Aquesta flor és un resum del calvari de Crist amb tres pistils amb la forma de claus i una corona d’espines.
A més veiem roselles, que tenen un simbolisme que ens ve de la mitologia grega. Quan a Demèter li van raptar la filla, Júpiter li donà llavors de cascall perquè dormís i deixés de patir. És el símbol idoni per a representar el son transitori mentre el difunt espera la resurrecció.
Fent de fons a la creu, veiem els altres dos personatges de la Trinitat: el Pare i l’Esperit Sant amb dos àngels, un dels quals -aquest cop sí- porta una rosa, també identificada amb el dolor. Un estel més gran que els altres probablement representa Maria.
El comte i la cantant
A terra, hi ha una llosa sepulcral on hi és enterrat Arnau de Mercader, III comte de Bell-lloc. Peculiar aquest il·lustrat personatge nascut a mitjans del segle XIX qui, interessat en la meteorologia, va fer instal·lar un observatori a la propera masia de Can Bosc -destruït durant la guerra civil-.
També va ser president de la Junta de Museus de Barcelona, adquirint algunes de les pintures romàniques que ara trobem al MNAC. Es va casar amb una cantant d’òpera i articulista italiana, de profunda moral catòlica.
Predicar fins a morir
Andreu, probablement el primer apòstol de Jesús, era pescador. Va estar predicant pels voltants del Mar Negre i Grècia, on un important governador no va veure amb bons ulls que la seva dona es convertís al cristianisme. El va fer lligar a una creu, sense fer-li ferides, perquè patís més temps.
Però l’apòstol no va callar ni així i seguí predicant des de la creu fins que, dos agònics dies més tard, va morir. Se’l sol representar lligat a una creu amb la forma d’una X. El culte a Sant Andreu es va estendre pels nostres barris al segle IV.
La casa del rector
El mas del davant -actualment un restaurant-, és Can Guinart, probablement del segle XVI, tot i que modificada i ampliada en segles posteriors. Ens fixem amb les interessants finestres gòtiques de la façana principal. Sembla que al segle XIII un dels Guinart va ser capellà que regentà la parròquia veïna.
Aquí acaba tot
A pocs metres, vora el camí, hi ha una creu de terme que porta el nom de Creu del Far o Creu del Pedró. Un pedró és una fita que commemora un fet o també indica la separació de dos termes municipals. En aquest cas indica el punt on s’acaba la jurisdicció de l’església de Sant Andreu del Far.
Tal com consta en la data inscrita a la base, va ser aixecada el 1627, poc després que l’església esdevingués parròquia. Una inscripció fa esment a dues persones -Montserrat Arenas i Joan Bosch-, importants famílies d’aquest lloc que es troben enterrades a l’església.
També veiem l’IHS, monograma del nom de Crist i una inscripció que sembla fer referència als obrers que l’aixecaren i la dedicaren a Jesús i a Maria.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: veure el mapa
Saber més
- Andreu Apòstol: wikiwand.com
- Can Guinart: Inventari del patrimoni de Dosrius (fitxa I.RR.77/157)
- Creu del Far: Inventari del patrimoni de Dosrius (fitxa I.S. 05/166)
- Sant Andreu del Far: Inventari del patrimoni de Dosrius (fitxa I.R.04/004)
- Simbolisme de les plantes
- Arnau de Mercader: adosrius.wordpress.com
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: