El pagès il·luminat

L’església de Sant Fèlix de Celrà.

A hores d’ara ja no sé dir quantes vegades he llegit que una persona humil, sigui pagès, pastor o infant, ha vist una llum i allà ha trobat una imatge o relíquia d’un sant o verge. De vegades penso que al santoral li falta imaginació.

Església de Sant Fèlix de Celrà. Capitells de la façana.

En fi, avui, seguint el mateix guió, trobem que al segle XIII un pagès -pietós, això si- de Celrà (Gironès) veu una gran lluminària al camp i resulta que allà hi ha, no un, sinó dos cossos.

Les restes, tot i que no duien document d’identitat, aviat va quedar clar que pertanyien a dos nens anomenats Hou i Sixt. Al primer cadascú el bateja com vol: Eovald, Eudald, Teobald, Thou i Ou.

Campanar de l'Església de Sant Fèlix de Celrà

Infants llegendaris

Diu la llegenda, que no la història, que aquests nens van ser martiritzats al segle IV, per Rufí, el temible delegat del governador Dacià a les terres gironines.

No queden clars quins turments van patir, només que els pobrissons van acabar degollats.

Però com que no hi ha informació fiable, ningú més en parla i l’església catòlica no sembla fer-ne massa publicitat, el culte s’ha quedat només a Celrà i a Girona.

Contrapicat de les columnes de la portalada de l'Església de Sant Fèlix de Celrà.

A més, durant la guerra civil, el reliquier amb les restes van ser destruïts i per tant, no hi ha manera de fer més verificacions.

Perquè els nens no s’enfadin, a Celrà celebren Sant Sixt el 7 maig i Sant Hou el 17 de juliol, que aproximadament corresponen al moment en què germinen les llavors i quan es realitza la collita. D’aquí la dita: “els fesols es planten per sant Sixt i es mengen per sant Ou”.

Església de Sant Fèlix de Celrà. Detall d'una sanefa romboïdal.

L’església

L’església de Celrà, curiosament no està dedicada als infants màrtirs, sinó a Sant Fèlix -o Feliu-, un altre màrtir gironí.

Tot i que es té constància que ja existia un temple romànic al segle XI, el què ens ha arribat, data principalment del segle XVIII. La portalada, de principis del segle XIX és neoclàssica, però d’inspiració barroca.

Podeu veure columnes amb els típics capitells corintis, juntament amb grans gerres, sanefes i una fornícula buida decorada amb roses.

Església de Sant Fèlix de Celrà. La portalada neoclàssica.

Al capdamunt, un sol, emblema de la vila. Podria ser un ‘símbol parlant’ derivat de la similitud fonètica amb ‘cel ras’.

Església de Sant Fèlix de Celrà, Gironès. Detall del sol esculpit damunt la portalada.
Església de Sant Fèlix de Celrà

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).