Quan la bruixa ensenya la cuixa

Símbols protectors a Madremanya (Gironès).

Poc clar queda el significat i l’origen de la paraula bruixa. Podria venir del cèltic, des d’on ens han arribat també conjurs contra aquests éssers malignes.

Sigui com sigui, queda clar que, en general, són personatges femenins que, per mitjà d’un pacte amb el dimoni, han aconseguit poders sobrenaturals.

Llinda gravada amb una creu. Gironès

Durant l’edat mitjana i emparada amb la ignorància popular, l’església va alimentar aquestes creences, convertint les bruixes en culpables de les calamitats. Per tant, no és estrany que fossin ben comuns tota mena d’amulets i símbols per foragitar-les.

Llinda gravada amb una creu. Madremanya. Gironès

Avui fem un tomb per Madremanya, al Gironès, on podrem veure un bon grapat d’aquest simbolisme.

Protegir la porta

Les persones es trobaven sota una religiositat, sovint carregada de supersticions. Un clar exemple són les llindes dels portals, moltes d’elles amb símbols, per posar la casa sota protecció sagrada. Penseu que la porta té una forta càrrega simbòlica. Jesús va dir: “Jo sóc la porta: els qui entrin per mi se salvaran.” (Joan 10:9).

Detall d'una llinda de 1625 amb una creu gravada. Símbols protectors a Madremanya. Gironès

Sovint trobem la creu damunt un triangle, comunament associat amb el mont Calvari, amb connotacions més potents que la simple creu sola. Però aquesta muntanya té un origen diferent.

Detall d'una creu gravada a la llinda d'una porta. Madremanya. Gironès

Segons ens explica Gabriel Martín Roig, es tracta de símbols protectors contra bruixes i mals esperits. Amb el temps, es van emplenar amb decoracions florals per passar la censura. Més endavant s’hi afegí la creu i el triangle va passar a ser el mont Calvari. Així tot quedava política (i religiosament) correcte.

Plantes solars

Un recurs senzill era collir carlines -cards- la nit de Sant Joan i penjar-les al portal. Aquesta planta recorda el sol, que amb la seva llum fa fóra les tenebres i per tant, les bruixes.

Llinda amb una inscripció de 1724, una creu i una carlina clavada a la porta. Símbols protectors a Madremanya. Gironès

Amb diverses plantes -naturalment collides per Sant Joan- es creaven petites creus que s’enganxaven a les portes-. També podien ser creuetes fetes amb un full de palmó beneït el dia de Rams. Allà es quedaven fins que es cremaven a la foguera de Sant Joan de l’any següent.

Petita creu feta amb fulla de palma. Símbols protectors a Madremanya. Gironès

Blau protector

També, mira tu per on, van descobrir que el color blau espantava les bruixes i els mals esperits. Per aconseguir protecció contra el mal d’ull o les malediccions, pintaven els llindars de les portes i finestres del blau.

Finestres pintades de blau. Símbols protectors a Madremanya. Gironès

Més sorprenent resulta veure l’estrella de cinc puntes, anomenada ‘pentàcul’. Aquest símbol ancestral, actualment més vinculat a pràctiques esotèriques, havia estat considerat pels cristians com la representació de les cinc ferides de Crist a la creu i per tant, un poderós talismà contra el dimoni.

Creu de cinc puntes a la llinda d'una finstra. Símbols protectors a Madremanya. Gironès

Molts d’aquests símbols protectors a Madremanya, encara s’utilitzen, però més com a element decoratiu que com antídot dels mals.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Articles relacionats

3 comentaris

  1. Ei, molt interessant.
    Aquesta mena de cercles rodons que es gravaven o s’esculpien a les llindes (per exemple el que hi ha a sota i a dins del pentacle), tenien també la mateixa funció?
    A mi em recorden les carlines, i el sol, i a vegades -com es veu en les teves fotos- estan sota els calvaris…

    • Francesc,
      Moltes gràcies pel teu comentari.
      Les rodones, com la majoria d’elements circulars estan associats a la forma solar. La llum, en contraposició a la foscor, és per excel·lència, el símbol protector contra bruixes, dimonis i mals esperits.
      En aquest cas que comentes s’anomena flor de la vida i ja apareix en cultures tan antigues com l’assíria i l’egípcia. El cristianisme se la va apropiar donant-li un significat nou, relacionant-lo amb la Creació. Els sis pètals representarien els dies que Déu se la va passant fent feina.
      Per cert, aprofito per felicitar-te pel teu blog. Fa temps que el segueixo i em semblen meravelloses les descobertes que fas.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).