Els guardians del temple

Les portes de la catedral de Tarragona.

És inevitable deixar-se seduir per l’apocalíptica façana de la catedral de Tarragona, amb relleus i escultures finament treballades i una rosassa que treu l’alè.

Però, a l’alçada de la nostra vista tenim unes portes que també cal mirar amb deteniment.

En primer lloc, finals del segle XV, l’aragonès Gonzalo Fernández de Heredia va ser arquebisbe de Tarragona. Imagino que quedareu sorpresos si us dic que, a més, va ser president de la Generalitat prop de tres anys.

Doncs bé, quan l’arquebisbe va prendre possessió del càrrec, l’ajuntament li donà uns diners que ell va destinar, entre altres coses, a construir aquestes portes.

Portes de la catedral de Tarragona

A continuació veureu que estan reforçades amb claus, la meitat amb forma d’estrella. Però acosteu-vos per mirar-los de més a prop. En realitat hi ha tres castells i tres T.

Els castells provenen de l’escut heràldic dels cognoms de l’arquebisbe.

Detall dels claus de les Portes de la catedral de Tarragona

La Tecla

La T, és la creu de santa Tecla, coneguda per ‘tau’, com la lletra de l’alfabet grec que té aquesta forma. Anomenada també creu de Sant Antoni, va ser adoptada per l’orde dels franciscans.

Penseu que s’assembla molt a la creu ansada ‘anj’, jeroglífic egipci que significa ‘vida’. Antoni Abat va néixer precisament a Egipte i va ser ell qui la va adoptar com a símbol propi.

Segons l’evangeli apòcrif, santa Tecla va néixer a Icònium, actual Turquia al segle I. Es va convertir escoltant un discurs de Pau. Va decidir que volia ser casta tota la vida i va ser miraculosament alliberada d’assetjaments i perills. Normalment se la representa amb una creu a la mà, que a Tarragona s’ha convertit en una ‘tau’ per la seva vinculació amb Tarragona.

La decoració gòtica mai era merament ornamental, sinó que al darrere sempre hi havia un propòsit.

Picaporta de ferro forjat.

Els dracs

El treball de la forja s’atribueix al fonedor de la Selva del Camp, Dionís Vergonyós. Per la seva delicadesa, la forja d’aquestes portes es considera la més representativa de l’època.

A continuació ens fixarem amb els picaportes de les portes de la catedral de Tarragona. Tot i que amb una cara molt humana, probablement simbolitzen uns dracs que treuen la llengua i ensenyen les dents. Aquest animal fantàstic va ser repetidament reproduït en ferro, ja que expressa l’origen d’aquest mineral, transformat per mitjà de l’acció del foc.

Però a més, és l’atribut de la vigilància, perquè protegeix tresors i paradisos amagats. Per tant, és lògic entendre que també es considerés el guardià de les portes del temple.

Tanmateix, en aquest cas, l’anella pica damunt d’una altra bèstia, que probablement representa el maligne.

Detall de la picaporta.

L’anella, a més de servir per ajudar a tancar la porta, estava destinada tradicionalment per demanar dret d’asil.

I ja per acabar, voregen els picaports dotze fulles. Per què dotze? Potser en aquest cas tingui un altre significat, però a més dels apòstols, aquest nombre sol representar una estructura divina completa. L’Apocalipsi ens parla que Joan va veure una ciutat amb dotze pedres com a fonament (l’església?).

Segurament, una persona entesa encara ens diria més coses, però fins aquí sóc capaç d’arribar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Pla de la Seu, 1. Tarragona

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).