Serralleria de Joan Balaciart a Gràcia.

Ànima de ferro

Procedent d’una antiga nissaga de serrallers que ferraven els cavalls de l’exèrcit napoleònic, Joan Balaciart s’establí el 1946 a Gràcia, on encara trobem la Serralleria Balaciart. Abans havia passat pels tallers d’importants mestres de la forja i va acabar ell mateix convertint-se en un referent.

Porta d'entrada amb el pany amb forma de drac. Serralleria Balaciart

Obres seves a Barcelona són les reixes de la seu de ‘la Caixa‘ a Via Laietana, de la casa Pich i Pon a plaça Catalunya o el cine Coliseo. Va col·laborar amb Puig i Cadafalch i tothom se’l disputava perquè era un virtuós del ferro, d’aquells que potser ja no en queden.

Per exemple, també va col·laborar amb Pere Falqués en el projecte dels coneguts fanals del passeig de Gràcia. La seva fama va anar creixent i rebia encàrrecs de més lluny.

Drac de forja a la Serralleria Balaciart

Tot i que treballava en una serralleria per compte d’altri, de mica en mica va anar acceptant encàrrecs particulars que realitzava de manera molt precària al pati de casa seva.

Finalment, en guanyar un important premi, va aconseguir associar-se amb un altre serraller i junts van crear veritables obres d’art.

Rètol de la porta de la Serralleria Balaciart.

El taller

La Serralleria Balaciart encara es troba al carrer Pi i Margall de Barcelona. L’identificareu fàcilment pels dracs forjats a la porta i a la teulada i per les filigranes dels balcons.

Aquí es va traslladar quan el veïnat es va queixar del comprensible soroll que es generava a l’anterior taller, situat a pocs carrers d’aquí. Actualment, el local és com un museu, on es conserva tot tal i com ell ho va deixar quan va morir el 1994.

Estalvio la descripció de la seva vida al detall perquè la trobareu més àmpliament explicada en altres blogs que he enllaçat més avall.

Detall d'una reixa amb formes florals. Gràcia. Barcelona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Pi i Margall 55, Barcelona

Saber més

Què veure a prop