L’eslògan de “Girona m’enamora” és perfecte per aquesta ciutat. L’he visitat un munt de vegades i sempre hi descobreixo noves coses. En aquesta ocasió no parlaré dels grans monuments, que segur que ja coneixes, sinó que farem un passeig per Girona descobrint petits detalls que sovint se’ns escapen.
La part més antiga
Pots començar admirant l’Onyar des del pont de les Peixateries Velles, dissenyat per Gustave Eiffel. La catedral sobresurt damunt les façanes del segle XVII reflectides a l’aigua.
A continuació puja pel carrer de la Força fins al peu de la monumental escalinata de la catedral del segle XVII. Té tants graons que la llegenda diu que mai ningú ha estat capaç de comptar-los. Després ja tornarem per veure la façana de més a prop.
Ara mira la façana que tens a l’esquena. Es coneix com a Casa Pastors i va ser construïda sobre les muralles. Primer va ser el Seminari i al segle XVIII es remodelà en el palau que ara veus. Observa la forja del pany i de la bústia. Aprofita per mirar els dibuixos a terra fets amb còdols.
Continua pel carrer, passa per sota del Portal de Sobreportes, antiga entrada nord de la ciutat romana. Sota l’arc hi ha una imatge de la Verge a qui els presoners pregaven abans de ser executats.
Fora dels murs
A continuació, segueix les indicacions per anar a Sant Pere Galligants. Es tracta d’una notable mostra del romànic català que se sap que ja existia al segle X, tot i que l’edifici actual data del segle XII, quan Ramon Berenguer el Gran llegà un important donatiu per sufragar les obres.
Aquest monestir, que ara és el Museu Arqueològic, té uns detalls a la portalada que et deixaran bocabadat. És probable que et recordin motius celtes.
Des d’aquí passa pel darrere de la catedral per visitar els romàntics Jardins dels Alemanys (per una caserna enrunada que hi ha), des d’on tindràs unes vistes diferents.
Ja que estàs aquí, no costa res pujar a la muralla. Bé sí que costa una mica tants graons, però veuràs la ciutat com els ocells.
Una catedral plena de detalls
Torna a baixar fins a trobar la façana lateral de la catedral, on hi ha la impressionant porta dels Apòstols. Para atenció a les delicades escultures que feien de suport de les desaparegudes imatges dels sants. Reben el nom de mènsules i són un model de perfecció. Fins i tot es pot veure l’expressió de les cares.
Aixeca el cap per admirar les inacabables arquivoltes. No tenen cap decoració, però és que tampoc fa falta per deixar-nos bocabadats. Aquest portal, les obres del qual començaren al segle XIV, va romandre inacabat, fins que al 1971 i sota una gran polèmica, s’acabaren les voltes que ara ens semblen d’allò més autèntiques.
Dona la volta a la cantonada i seràs a dalt de tot de l’escalinata que abans has vist (des d’aquí no impressiona tant). La façana barroca no és que sigui gaire del meu gust, però cal admetre que imposa. Si et situes just a l’entrada i mires cap amunt descobriràs tot de caps que et vigilen.
Ara baixa els ulls per veure la llinda de la porta de la catedral i fixa’t en la delicada sanefa que tothom trepitja sense adonar-se’n. Una meravella, oi?
Modernisme farmacèutic
Baixa per qualsevol carrer fins al de l’Argenteria. Veuràs la farmàcia Masó-Puig. Entra-hi i descobriràs una joia modernista projectada per l’arquitecte Rafael Masó, amb tots els mobles, bancs i enllumenat. Una joia!
Només sortir gira a la dreta i passa pel pont de Sant Agustí. Si ja s’ha fet fosc veuràs el pont de les Peixateries Velles il·luminat.
I, per finalitzar aquest passeig per Girona, a l’altre cantó tindràs la mateixa vista que al principi, però amb l’encant del vespre.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Casa Pastors: pedresdegirona.com
- Portal de Sobreportes: pedresdegirona.com
- Porta de la catedral
- Porta dels Apòstols
- Farmàcia Masó-Puig: Fundació Rafael Masó
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: