Dopatge de romànic

Itinerari per conèixer una part del romànic de la Garrotxa.

Si es pogués fer una analítica per saber quant de romànic duc a la sang després del darrer cap de setmana, ben segur que estaria pels núvols. Aquesta és una tranquil·líssima ruta monotemàtica: romànic i més romànic. No serà tan espectacular com en altres indrets, però els paisatges són encisadors i poc freqüentats.

Aquarel·la de l'església romànica de Sant Feliu de Beuda, a la Garrotxa.
Sant Feliu de Beuda.

Beuda

Per començar, pots dirigir-te directament a Beuda. És una minúscula població, però amb un extens territori que conté diverses descobertes que avui et proposo fer. Dalt del poble hi ha un aparcament on pots deixar el vehicle.

En primer lloc, visita l’església de Sant Feliu. Està documentada al segle X, tot i que en algun moment posterior es feren reformes i el campanar, que era d’espadanya, es convertí en torre i se sobrealçà. Aquest temple devia tenir la seva importància, ja que en el passat hi hagué diverses disputes per tenir-la en propietat.

Serp o drac?

Observa de prop el forrellat original de la porta que té forma de cap de drac. En realitat sembla més aviat una serp, però és que antigament es considerava el drac com la més gran de les serps. El nom llatí draco significa serp molt grossa. Aquest animal fantàstic va ser repetidament reproduït en ferro, ja que expressa l’origen d’aquest mineral, transformat per mitjà de l’acció del foc. Però a més, simbolitza la vigilància perquè protegeix tresors i paradisos amagats. Per tant, és lògic entendre que també es considerés el guardià de les portes del temple.

Sant Feliu de Beuda, Romànic de La Garrotxa
Sant Feliu de Beuda.

Abans de marxar, dona la volta per la dreta de l’església i passa sota el pont que la connecta amb la rectoria, edifici bastit posteriorment. Finalment, mirant per damunt de la barana de l’aparcament veuràs el Castell Nou de Beuda del Pla. Fou edificat al segle XV per la família Queixàs, ampliant una construcció anterior.

Beuda
Castell Nou de Beuda del Pla.

A continuació, torna per la mateixa carretera per on has arribat. Si vols, també pots fer una excursió fins al santuari del Mont o continuar per la carretera amunt i visitar les restes del monestir de Sant Llorenç de Sous i de camí, veure el gran casal de Can Noguer.

Palera

No hauràs fet ni dos quilòmetres que trobaràs un trencall a mà dreta. El senyal indica Palera, però segurament no volen rebre visites perquè gairebé que no es veu.

Cal recórrer 400 metres d’estreta carretera fins a arribar a una cruïlla. Cal que vagis cap a la dreta, on diu Sant Sepulcre de Palera. 500 metres més i hauràs arribat. Aquesta església fou un important centre de pelegrinatge, ja que aquí es concedien indulgències tan vàlides com les de Terra Santa. Els custodis del temple són els cavallers de l’Orde del Sant Sepulcre. Aquest organisme –encara vigent–, fou creat al segle XI i es componia tant de laics com de religiosos. 

Amb el temps esdevingué un gran centre de devoció i calgué edificar una hostatgeria pels pelegrins. Després caigué en desgràcia, fou ocupada per l’exèrcit, desamortitzada, saquejada i finalment abandonada. A l’interior es conserva una urna amb la imatge del Crist jacent.

Sant Sepulcre de Palera, Romànic de La Garrotxa
Sant Sepulcre de Palera.

Lligordà

Refent el camí aprofita per aturar-te un moment per visitar l’església de Sant Pere de Lligordà, del segle XII, que segurament l’hauràs vist de reüll quan has anat amunt. Diu el gran Joan Coromines que Lligordà podria haver derivat d’algun nom llatí com Lucretius. Tot pot ser. Fes tota la volta a l’edifici per observar el curiós campanar i la senzilla porta que encara conserva una part de la ferramenta original.

Les peces metàl·liques amb forma d’espiral són molt més que mers elements decoratius. Les portes ferrades són un dels trets identificatius de les esglésies romàniques, especialment les pirinenques. A més de servir per reforçar la fusta, els motius en espiral estan carregats d’un profund simbolisme. En diverses cultures antigues representava el camí sinuós que cal recórrer. Dins del cristianisme l’espiral també podia expressar la regeneració espiritual.

Ferramenta de la porta de l'església de Sant Pere de Lligordà.
Sant Pere de Lligordà.

Tortellà

Incorpora’t a l’A-26 en direcció a Olot fins a la sortida 69, direcció Tortellà on veuràs l’església d’aquesta vila. Naturalment, abans pots visitar Besalú, però dono per fet que ja ho coneixes.

Tot i que probablement, la història de la primitiva església de Santa Maria de Tortellà es remunta al segle VIII, en realitat no es documentà fins tres-cents anys més tard. Temps després se’n feu una de nova més gran d’estil romànic que encara es pot veure en alguns llocs de l’actual edifici.

L’augment de la població motivà que a mitjan segle XVIII es fes un nou temple en estil neoclàssic. A l’interior hi havia nombroses tombes que desapareixeren el 1955 en unes desafortunades obres per refer el paviment.

Tortellà, Romànic de La Garrotxa
Església de Santa Maria. Tortellà.

Abans de marxar, fixa’t en els peculiars fanals amb la forma de cullera. Des del segle XVIII, Tortellà esdevingué un centre de producció de culleres de fusta i altres estris de cuina. Com a reconeixement a aquesta tradició culleraire que encara és vigent, l’Ajuntament substituí els antics fanals per aquests, tot i que són fets de metall.

Tortellà
Fanals de Tortellà.

Sales de Llierca

L’itinerari pel romànic de la Garrotxa encara no s’acaba! A la sortida de Tortellà veuràs el desviament cap a Sales de Llierca a poc menys de dos quilòmetres. Dona una volta per veure l’església de Sant Martí, romànica però amb façana barroca. És el nucli central d’un municipi rural i molt dispers. L’edifici que ara veus es bastí a final segle XVII damunt les restes d’un altre temple romànic del segle XIII. El portal barroc acull el sant titular –la imatge fou col·locada el 2007– aixoplugat dins d’una fornícula. La reforma efectuada per afegir la sagristia motivaren que la meitat del mur posterior sigui arrodonit, un fet inusual.

Sales de Llierca, Romànic de La Garrotxa
Església de Sant Martí. Sales de Llierca.

Observa la decoració del ràfec de la teulada. Les formes punxegudes triangulars eren un motiu popular utilitzat per protegir les teulades, lloc on les bruixes solien fer rebombori. Conegudes com a dents de llop, formen una mena de serra, que recorda les punxegudes boques dels temibles dracs.

Sales de Llierca, Romànic de La Garrotxa
Església de Sant Martí. Sales de Llierca.

El pont de Llierca

Per acabar aquest itinerari de romànic de la Garrotxa, torna cap a Tortellà i dirigeix-te a Montagut. Des d’allà segueix les indicacions de Sadernes. Pocs metres després de passar el càmping Montagut veuràs el pont romànic sobre el riu Llierca. Per aparcar continua uns metres més i a mà esquerra trobaràs una entrada degudament senyalitzada on podràs deixar el vehicle a l’ombra dels arbres. D’allà mateix surt un caminet fins al pont.

Aquí et suggereixo fer la visita amb molta calma, gaudint de l’entorn i fins i tot quedant-te a dinar i banyar-te al riu (a l’estiu, és clar). No et conformis a veure el pont des de dalt. Travessa’l, baixa a la llera del riu i extasia’t amb aquesta increïble obra d’enginyeria. Amb els seus cinquanta-dos metres empedrats i vint-i-vuit d’alçada, fan impressió. Al segle XI es caracteritzà per una renovació de camins així com la construcció de ponts, que tant podien ser unes senzilles passarel·les de fusta o bé poderosos ponts de pedra com el de Llierca.

Els camins s’utilitzaven principalment com a vies d’intercanvi comercial. En aquest cas, probablement la intenció era facilitar el comerç entre les masies ubicades a una banda i altra del riu Llierca. Aquí va tenir lloc el que probablement va ser el primer peatge de la història de Catalunya, ja que es cobrava un impost als viatgers que passaven bestiar i mercaderies.

Pont de Llierca
Pont de Llierca.

Ara sí, ja pots tornar a casa amb el cos ben carregat de romànic de la Garrotxa. Què t’ha semblat l’itinerari?

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).