Aquarel·la de l'església romànica de Sant Feliu de Beuda, a la Garrotxa.

Dopatge de romànic

Itinerari per conèixer una part del romànic de La Garrotxa.

Si es pogués fer una analítica per saber quant de romànic duc a la sang després del darrer cap de setmana, segur que estaria pels núvols.

Aquesta és una tranquil·líssima ruta monotemàtica: romànic i més romànic. No serà tan espectacular com en altres indrets, però els paisatges són encisadors i poc freqüentats.

Beuda

Anem directament a Beuda, una minúscula població però amb un extens territori que conté diverses descobertes que avui farem.

Sant Feliu de Beuda, Romànic de La Garrotxa
Sant Feliu de Beuda.

Per anar-hi des de Barcelona, prenem l’AP-7, sortida 6 (direcció Banyoles), seguim per la C-66 fins a enllaçar amb l’A-26 direcció Olot i la deixem de seguida a la sortida 64. Tranquil·lament i gaudint del paisatge anirem per l’agradable GI-5234 i en només 5 quilòmetres ja hi serem. Dalt del poble hi ha un aparcament.

Visitem l’església de Sant Feliu del segle XI, impecablement restaurada. Devia tenir la seva importància, ja que hi va haver diverses disputes per tenir-la en propietat.

Aquarel·la de l'església romànica de Sant Feliu de Beuda, a la Garrotxa.
Sant Feliu de Beuda.

Mireu de prop els dos capitells de l’entrada i el forrellat original de la porta.

Sant Feliu de Beuda, Romànic de La Garrotxa
Sant Feliu de Beuda.
Sant Feliu de Beuda, Romànic de La Garrotxa
Sant Feliu de Beuda.

Doneu la volta per la dreta i passeu sota el pont de la rectoria.

Beuda
La rectoria. Beuda.

Abans de pujar al vehicle mireu per damunt la barana de l’aparcament i veureu un bonic castell. No us puc explicar res perquè no l’he visitat, però fa maco al mig de la vall.

Beuda
Castell de Beuda.

Tornem per la mateixa carretera. Si voleu, podeu fer una excursió al santuari del Mont o visitar les restes del monestir de Sant Llorenç de Sous.

Palera

No fareu ni dos quilòmetres que trobareu un trencall a mà dreta. El senyal indica Palera, però segurament no volen rebre visites perquè gairebé que no es veu.

Sant Sepulcre de Palera, Romànic de La Garrotxa
Sant Sepulcre de Palera

Cal recórrer 400 metres d’estreta carretera fins a arribar a una cruïlla. Heu d’anar cap a la dreta, on diu Sant Sepulcre de Palera. 500 metres més i haurem arribat. Aquesta església va ser un important centre de pelegrinatge perquè aquí es concedien indulgències tan vàlides com les de Terra Santa.

L’edifici de l’antiga hostatgeria s’ha reconvertit en restaurant, així és que podeu aprofitar i dinar-hi.

Lligordà

Refent el camí ens aturarem un moment per visitar l’església de Sant Pere de Lligordà, del segle XII, que segur que l’haureu vist de reüll quan heu anat amunt.

Sant Pere de Lligordà, Romànic de La Garrotxa
Sant Pere de Lligordà.

Doneu tota la volta per observar el curiós campanar i la senzilla porta que encara conserva una part del forrellat original.

Tortellà

Ens incorporem a l’A-26 direcció Olot fins a la sortida 69, direcció Tortellà. Naturalment que abans podeu visitar Besalú, però dono per fet que ja ho coneixeu.

Tortellà, Romànic de La Garrotxa
Església de Santa Maria. Tortellà.

A Tortellà fem una breu parada. No és que en destaqui res, però la plaça de l’església i els estrets carrerons tenen el seu encant. Fixeu-vos amb els peculiars fanals en forma de cullera.

Tortellà
Detall dels fanals. Tortellà.

Sales de Llierca

A la sortida de Tortellà trobem el desviament cap a Sales de Llierca a menys de dos quilòmetres. Donem una volta per veure l’església de Sant Martí, romànica però amb façana barroca.

Sales de Llierca, Romànic de La Garrotxa
Església de Sant Martí. Sales de Llierca.

Oberveu la decoració del voladís de la teulada.

Sales de Llierca, Romànic de La Garrotxa
Església de Sant Martí. Sales de Llierca.

El pont de Llierca

Tornem cap a Tortellà i ens dirigim a Montagut i d’allà seguim les indicacions de Sadernes. Pocs metres després de passar el càmping Montagut veurem el pont romànic sobre el riu Llierca. Per aparcar seguiu uns metres més i a mà esquerra trobareu una entrada una mica accidentada on podreu deixar el vehicle a l’ombra dels arbres. D’allà mateix surt un caminet fins al pont.

Pont de Llierca
Pont de Llierca.

Aquí us suggereixo fer la visita amb molta calma, gaudint de l’entorn i fins i tot quedant-vos a dinar i banyar-vos al riu (a l’estiu, és clar). No us conformeu a veure el pont des de dalt. Travesseu-lo, baixeu a la llera del riu i extasieu-vos amb aquesta increïble obra d’enginyeria. Aquí va tenir lloc el que probablement va ser el primer peatge de la història de Catalunya.

I ara, amb el cos ben carregat de romànic de La Garrotxa, podeu anar fins a Olot i enllaçar amb l’autovia de Vic. Sempre serà menys avorrit que anar per l’autopista.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop