Al carrer Fonollar de Sitges (el que passa pel palau Maricel) hi ha mil detalls curiosos, artístics, moralitzants i satírics en forma d’escultura, forja, capitells, poemes o rajoles.
Entre tots em van cridar l’atenció un parell de mosaics de sis rajoles, on es veu un cotxe descapotable dels anys vint circulant pel camp i amb un cel ple d’orenetes, recurs molt típic del noucentisme.
Al darrere hi va assegut un senyor que sembla de pasta, amb barret, ulleres, bastó i una barba que déu n’hi do. El conductor no es distingeix massa bé, però per un moment m’ha semblat que era un gos amb ulleres. Vés a saber si no es tracta d’una broma satírica.
Tot té la seva raó
Per entendre el significat d’aquestes rajoles hem de retrocedir fins a l’any 1959, quan va tenir lloc el primer ral·li de cotxes d’època que, partint de Barcelona, resseguia la carretera de la costa fins a Sitges.
En els seus inicis, els vehicles participants en aquesta prova de regularitat, havien de mantenir la mateixa velocitat a la complicada carretera plena de revolts. En arribar a Sitges, arribaven fins al passeig on eren rebuts per les autoritats
Aquests plafons ceràmics, situats a l’entrada i a la sortida del carrer Fonollar de Sitges, indicaven el sentit de la marxa pels vehicles concursants.
L’artista
Aquestes dues obres van ser realitzades per Xavier Nogués i Casas. Nascut a Barcelona el 1873, Nogués va ser dibuixant de conegudes revistes com Papitu i moltes altres. A més, també va ser caricaturista, pintor, ceramista i figurinista.
La seva obra s’integra plenament dins el moviment noucentista. Un altre exemple de la seva mestria la trobem al fris ceràmic del celler de Pinell de Brai.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: Carrer Fonollar, Sitges
Saber més
- El ral·li: fomentdesitges.cat
- Xavier Nogués: xaviernogues.org
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: