Itinerari desencisador

Excursió de la Pleta a la Morella (El Garraf).

Quan una cosa m’agrada la dic. Quan no, també, com en aquest cas.

Es tracta d’una poc afortunada ruta a peu pel massís del Garraf, que tot i això, té algunes coses interessants.

Parc del Garraf, de la Pleta a la Morella
Detall de l’erosió.

De la Pleta a la Morella

En primer lloc atureu-vos a La Pleta, l’antic pavelló de caça de la família Güell que ara és el centre d’informació. És curiosa una mena de xemeneia que en realitat servia per indicar el nivell d’aigua de la cisterna.

Parc del Garraf, de la Pleta a la Morella
La Pleta.

Segons el tríptic editat per la Diputació de Barcelona, ara hem de seguir la carretera durant prop d’un quilòmetre i mig. Ni se us acudeixi! És molt perillós, ja que passen molts vehicles i no hi ha vorals. Aneu amb el vehicle fins al següent aparcament.

A mig camí, entre La Pleta i el segon aparcament, comença un petit corriol, que en uns 250 metres arriba fins a l’avenc de l’Emili Sabaté. Un avenc és com un pou a la roca format per l’erosió natural. Aquestes cavitats són molt freqüents en aquesta zona de pedra calcària i són només aptes per a espeleòlegs.

Parc del Garraf, de la Pleta a la Morella
Avenc de l’Emili Sabaté.

Un cop hem arribat al segon aparcament, travessem la carretera i passem per sota d’una barrera que tanca l’antiga carretera que porta a les antenes que no perdrem de vista en tot el camí. N’hi ha tantes i tan estranyes que un es pregunta si aquest no serà un lloc especial com el de “Encuentros en la tercera fase”.

Camí asfaltat

El camí és precisament anar seguint la carretera (com que està barrada no hi ha vehicles). Tan sols hi ha un petit corriol que ens ajudarà a oblidar l’asfalt i ens permetrà veure tres avencs més.

Parc del Garraf, de la Pleta a la Morella
Avenc dels Llambrics.

Observeu unes petites palmeres que crèixen aquí i allà. Són margallons, una espècie autòctona. Pràcticament no hi ha arbres degut a nombrosos incendis. En canvi se sent un munt d’olors de plantes aromàtiques.

Parc del Garraf
El margalló.

Malgrat a l’hivern no sembla tenir un gran atractiu, imagino que a la primavera la bassa del Campgràs deu estar més maca.

Parc del Garraf
Bassa del Campgràs.

Una mica més amunt trobem algun edifici en runes, antics corrals.

Parc del Garraf, de la Pleta a la Morella
Corral enrunat.

L’itinerari de la Pleta a la Morella passa pel costat d’un poc glamurós abocador d’escombraries i encabat s’enfila un trocet fins el cim de la Morella on podrem gaudir de bones vistes.

Aquarel·la del paisatge que es veu durant la ruta de la Pleta a la Morella, al Parc Natural del Garraf.

Com entendreu, un itinerari que passa per una carretera asfaltada, per un abocador i que no perd de vista una col·leció d’antenes m’ha deixat un mal regust al cos.

Per conèixer una altra part del massís del Garraf, proposo la ruta entre Sitges i Vilanova i la Geltrú.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Quan: eviteu l’estiu. No hi trobareu ni una trista ombra.

Distància: 2 km des del segon aparcament, només anada. La tornada és pel mateix camí (tot baixada).

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).