Aquarel·la de les restes del castell de Ribatallada envoltat de boscos.

Cercant castells abandonats

Encara que sembli que no, es poden trobar llocs històrics a tocar de la ciutat i deixats completament de la mà de déu.Aquest és el cas de la masia castell de Ribatallada, entre Sabadell i Terrassa. Per arribar-hi el camí és curt però cal tenir una certa dosi d’aventura i risc.

El castell de Ribatallada
Ruïnes del castell de Ribatallada.

Arribem a Sant Julià d’Altura i deixem el vehicle a l’aparcament. Aprofitem per veure aquesta parròquia, inicialment del segle XII però molt reformada i que ara sembla estar en procés de restauració.

Sant Julià d'Altura
Sant Julià d’Altura.

Allà mateix trobem una àrea de lleure molt ben muntada on, a qui li agradi l’ambient ple de fum de les barbacoes hi pot passar el dia.

Parc Fluvial del Ripoll

Jo prefereixo continuar. El petit mur que ressegueix el costat esquerre dona pas a unes escaletes on veiem uns indicadors verds. Seguim per on diu Font dels Capellans.

Font dels Capellans
Font dels Capellans.

La baixada és forta i em fa pensar en la tornada. Em pregunto com deuen arribar els nombrosos ciclistes que pugen.

Tot seguit trobem la font, amb un rajolí que no dóna ni per mullar les pedres. Uns metres més endavant trobem una altra font que si fa no fa raja igual.

El paisatge és planer i molt agradable. Se sent la remor del riu Ripoll i els ocells cantant. Pocs metres abans d’arribar a una cruïlla veiem una casa enrunada. A l’esquerra de la casa es pot entreveure un corriol mig amagat per les bardisses. Cap allà que anem. Enfilat darrere la casa podem veure el castell.

Aquarel·la de les restes del castell de Ribatallada envoltat de boscos.
Panoràmica de les restes del castell.

El castell de Ribatallada

En pocs metres de complicadíssima pujada arribem a l’entrada del castell. De seguida m’adono que això no és gens ni mica segur i estic per girar cua però, ja que hi sóc… Aquí comença el risc: teules trencades, sostres que cauran d’un moment a l’altre, parets mig enrunades que amaguen forats on podem caure, … Però l’aventura és l’aventura.

Els arxius històrics no deixen prou clar si això era un castell, una masia o bé una casa fortificada. Fos com com, se sap que al segle XIV era propietat de la família Ribatallada. Se sap que fins i tot tenia capella privada.

En morir el darrer de la dinastia el 1802, la propietat va canviar de mans. La nova família va arribar a falsificar els seus orígens pagesos per fer-se passar per nobles.

El castell de Ribatallada
Ruïnes del castell de Ribatallada.

Un cop ens hem quedat satisfets podem tornar al camí ample i seguir uns metres fins a una cruïlla. El camí de l’esquerra que baixa, ens portarà en uns cent metres a l’antic pantà de Ribatallada de finals del segle XIX i que els aiguats del 62 van inutilitzar.

Amb una capacitat per a 10.000 metres cúbics, havia estat un dels principals llocs de subministrament d’aigua a Sabadell.

Pantà de Ribatallada
Pantà de Ribatallada.

Finalment, el camí continua i fa una ruta circular d’uns 6 km que passa pel torrent de Gotelles i que et recomano fer.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Distància: 800 metres anada (fins al pantà)

Itinerari: veure plànol amb indicacions

Saber més

Què veure a prop