El Ripollès conserva notables exemples del romànic, un estil primitiu que ara ens atreu per la seva senzillesa, com és el cas de Santa Cecília a Molló.
Documentada al segle X, sembla que inicialment es va construir amb finalitats defensives, ja que era un punt de discòrdia entre Besalú i el Vallespir. Després es va reformar i la torre de guaita es va convertir en un imponent campanar.
No és que l’edifici tingui gran profusió d’elements decoratius, dels que potser cal destacar les mènsules amb caps esculpits. No obstant això, sorprèn per les seves dimensions i per trobar-se als afores de la població, en un entorn inigualable.
Casada però verge
Pel que sembla, Cecília era tota una senyora de bona família. Això passava al segle III. Quan es va casar, va acordar amb el seu marit que no li tocaria ni un pèl, ja que volia consagrar-se ben pura i casta a Déu.
Durant una de les moltes persecucions als cristians, la seva família, marit inclòs, van ser trinxats. A ella la van enxampar mentre duia els cossos per a enterrar-los.
Van intentar ofegar-la, bullir-la en una caldera com un pop i fins ti to tallar-li el coll amb una destral. Però potser el botxí era borni, perquè ni a la tercera li va saber tallar del tot el cap.
La noia va estar tres dies agonitzant, durant els quals cantava Déu com si res. Imagino que la destral no li va tallar les cordes vocals. Per aquest motiu passaria a ser la patrona dels músics.
Diuen les històries que al segle XVI van trobar el seu cos fresc com un enciam i el seu culte es va estendre arreu, com a Santa Cecília de Molló.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer de l’església, 9. Molló
Saber més
- L’església: cataloniasacra.cat – artmedieval.net
- Cecília de Roma: wikiwand.com – bibiloni.cat
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: