Santa Cecília de Molló

El Ripollès conserva notables exemples del romànic, un estil primitiu que ara ens atreu per la seva senzillesa, com és el cas de Santa Cecília a Molló.

Documentada al segle X, sembla que inicialment es va construir amb finalitats defensives, ja que era un punt de discòrdia entre Besalú i el Vallespir. Després es va reformar i la torre de guaita es va convertir en un imponent campanar.

No és que l’edifici tingui gran profusió d’elements decoratius, dels que potser cal destacar les mènsules amb caps esculpits. No obstant això, sorprèn per les seves dimensions i per trobar-se als afores de la població, en un entorn inigualable.

Santa Cecília de Molló

Casada però verge

Pel que sembla, Cecília era tota una senyora de bona família. Això passava al segle III. Quan es va casar, va acordar amb el seu marit que no li tocaria ni un pèl, ja que volia consagrar-se ben pura i casta a Déu.

Durant una de les moltes persecucions als cristians, la seva família, marit inclòs, van ser trinxats. A ella la van enxampar mentre duia els cossos per a enterrar-los.

Van intentar ofegar-la, bullir-la en una caldera com un pop i fins ti to tallar-li el coll amb una destral. Però potser el botxí era borni, perquè ni a la tercera li va saber tallar del tot el cap.

La noia va estar tres dies agonitzant, durant els quals cantava Déu com si res. Imagino que la destral no li va tallar les cordes vocals. Per aquest motiu passaria a ser la patrona dels músics.

Diuen les històries que al segle XVI van trobar el seu cos fresc com un enciam i el seu culte es va estendre arreu, com a Santa Cecília de Molló.

Aquarel·la de l'església romànica de Santa Cecília de Molló.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de l’església, 9. Molló

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).