El castell de Sentmenat (Vallès Oriental).
Per començar, les llegendes són part fonamental de la història perquè ens expliquen allò que no hi ha manera de saber amb certesa. Has pensat mai per què l’escut de Sentmenat té tres ales? Com que la història no ho sap, ho explica la llegenda.
Castell laberíntic
En primer lloc, allà pels temps en què la gent no arribava a vella (segle XI dia amunt, dia avall) es bastí un castell molt curiós a Sentmenat. Tenia forma semicircular i, a còpia d’afegir edificacions, esdevingué un compacte galimaties de portes, sales i escales.
Com ocells
En una ocasió, la plaça fou assetjada i un centurió va arribar tan de pressa a donar ajut amb els seus cent manats que el senat romà li atorgà el nom de Sentmenat. A més, afegí tres ales al seu escut fent referència a què havia anat més de pressa que un ocell.
En realitat el nom prové de sant Menna, un màrtir egipci del segle III venerat des de molt antic a qui tallaren el coll. Excavacions arqueològiques al voltant de l’actual parròquia de Sant Menna localitzaren una església paleocristiana que demostra que el culte es remunta a temps remots. Tanmateix, el terme ja apareix documentat al segle X.
L’eremita
Segons la llegenda, Menna nasqué al segle III en una ciutat egípcia a uns vint quilòmetres al sud del Caire. S’explica que els seus pares, cristians molt devots, estaven afligits perquè el cel no els concedia un fill. Un dia la mare pregava davant una imatge de la Mare de Déu, demanant-li descendència. I la icona respongué “amén“. Abans passaven aquestes coses. Nou mesos després naixia Menna.
Quan tenia quinze anys s’allistà a l’exèrcit romà, però l’abandonà en assabentar-se de les persecucions contra els cristians. Seguidament, es retirà al desert a pregar fins que sentí la crida de sortir a predicar. En admetre que era cristià fou ràpidament arrestat i torturat no saps de quina manera. Finalment, li tallaren el cap i aquí s’acaba la primera part de la història.
Després el seu cos fou sebollit en algun lloc del desert i protagonitzà alguns miracles. Temps després, en aquell indret miraculós s’alçà una església al voltant de la qual es formà una ciutat anomenada Abu Mena. El culte a sant Menna s’estengué arreu i arribà a terres catalanes, esdevenint patró de pelegrins, mercaders i persones acusades injustament.
Llinatge amb títol
Durant segles de guerres i disputes hi visqueren, entre d’altres, els marquesos de Sentmenat, que descansen a la capella annexa al castell. El títol de marquès fou atorgat el 1699 a Joan de Sentmenat i de Torralla, comissari de l’exèrcit de Carles II. El llinatge dels Sentmenat es remunta a quatre segles abans, amb un personatge que participà en la conquesta de Tortosa (1148) i un altre en la batalla de les Naves de Tolosa (1212).
El castell de Sentmenat per la part exterior està molt ben conservat. Malgrat això, tot i la dedicació de les persones voluntàries, l’interior necessita una bona injecció de diners que sembla que no arriben mai.
Per acabar, vull agrair el guia qui tan amablement ens ha fet les explicacions i ensenyat estances i racons que normalment no es mostren a les visites.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Com arribar: passeig del Castell, 41. Sentmenat.
Saber més
- Gran Enciclopèdia Catalana
- Marquesat de Sentmenat: wikiwand.com
- El castell de Sentmenat: A Dosrius. la mirada històrica
- El conjunt arqueològic de l’església vella de Sant Menna: historiasdebellvitge.wordpress.com
- Menna d’Egipte: wikiwand.com
Què veure a prop
- Sant Sebastià de Montmajor
- Caldes de Montbui
- Ermita de les Arenes
- Balneari Broquetas
- Ermita del Remei de Caldes de Montbui
- I si vols veure més castells, mira això
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: