Barroc al mig d’enlloc

Santa Perpètua de Gaià (Conca de Barberà).

La Conca de Barberà és un pou de sorpreses: viles medievals, camps de cereals, boscos densos, castells. El fet de trobar-se fora dels circuits turístics, fa que encara conservi racons d’innegable bellesa. El nom d’aquesta comarca es deu al fet que es troba en una vall formada per les conques dels rius Francolí i Anguera.

Aquarel·la amb una vista del castell i l'església de Santa Perpètua de Gaià.

L’església

Per començar, si vens des de Pontils, en un revolt apareix una església barroca, abandonada a la seva sort i les restes d’una torre defensiva. En principi, el temple esdevingué la capella del castell. Tanmateix, al segle XIX s’amplià, donant-li unes inusuals dimensions tenint en compte el lloc on es troba. Finalment, destruïda per un incendi el 1935, l’església ha quedat com un decorat de pel·lícula de por.

Detall escultòric al sostre de l'església.
El temps tot ho esborra.

El castell

El que resta del castell de Santa Perpètua, del segle X, s’aixeca dalt un esperó rocós que domina tot el territori. Va pertànyer a un tal Sal·la, important repoblador del Bages i l’Anoia i net del fundador del monestir de Sant Benet de Bages. Els comtes de Barcelona hi estaven també molt interessats, però al final es quedaren amb un pam de nas. El cas és que la fortificació així com els dominis anaren passant de mà en mà fins que deixà de tenir un ús militar i fou abandonada. La torre té un especial interès pel fet que és un peculiar exemple d’arquitectura militar preromànica a Catalunya.

Restes de la torre del castell, edifici del segle X.
La fortalesa que tothom volia.

La filla

Diu la llegenda -que no la història- que aquí va néixer Perpètua, noia molt devota i filla del senyor del castell. La seva bellesa atragué nombrosos pretendents que ella refusà perquè es volia consagrar a la vida religiosa. En quedar òrfena, repartí la seva herència entre les persones necessitades. Un enamorat seguí el seu exemple, però es va vendre al diable per tal de tenir encara més riqueses per repartir. Gràcies a Perpètua, el diable no es pogué endur el xicot.

En canvi, sí que està documentada una Vibia Perpètua nascuda al segle II en una casa bona de Cartago qui, juntament amb la seva serventa nomenada Felicitat i altres cristians, foren llençats a les feres.

La vegetació envaïnt les parets de l'església.
La casa de la soltera.

L’entorn

A baix, el Gaià dóna la volta, formant un meandre per evitar la roca. Aquest riu neix prop de Santa Coloma de Queralt i seixanta quilòmetres més avall desemboca a la platja de Tamarit. De fet, no desaigua res, ja que un pantà construit el 1975 fa que baixi completament sec el darrer tram. Al segle XI el riu Gaià es convertí en la frontera entre els comtats catalans i el regne d’al-Àndalus, bastint tot un seguit de fortificacions.

Panoràmica del riu Gaià des de dalt el castell.
El paradís és aquí.

Bellesa santa

Finalment, a pocs metres es conserva l’ermita de Santa Susanna, d’origen preromànic, però amb modificacions posteriors. Es creu que aquest fou un dels primers indrets colonitzats de la zona i on s’establiren els habitants sota la protecció de la fortalesa.

La biografia de Susanna de Roma, com la de molts altres personatges del santoral, té més de ficció que de realitat. Nascuda al segle III dC, era neboda d’un papa. L’emperador Dioclecià es va fixar en la seva bellesa i bona educació i la va voler casar amb un nebot. Davant la negativa de la noia, que es volia mantenir pura per a Déu, l’emperador envià diverses persones per fer-la canviar d’opinió, però ni per aquestes. Així que li tallaren el cap i problema resolt. 

Ermita preromànica de Santa Susanna.
La capella dels colons.

Per acabar, si vols fer-te una idea de com és el conjunt, et recomano veure les imatges publicades per Planeta Fotos.

Interior mig derruït de l'església. Santa Perpètua de Gaià

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).