El Museu Cusí de Farmàcia al Masnou (Maresme).
La història de la indústria farmacèutica Alcon es remunta al 1902, quan Joaquim Cusí funda una farmàcia a Figueres equipada amb diverses seccions, així com aparells per a elaborar ‘fòrmules magistrals’, un fet poc usual en aquells temps.
La farmàcia va destacar especialment en productes dermatològics. Al cap de pocs anys, Cusí va ampliar les instal·lacions amb uns laboratoris, on produiria pomades oftàlmiques.
Tant bé anava el negoci, que es va desprendre de la farmàcia per continuar amb els laboratoris. Vint anys després d’haver obert la farmàcia, calia trobar un nou emplaçament per seguir creixent.
És així com van construir unes noves instal·lacions en una propietat que els germans Cusí havíen adquirit al Masnou.
La farmàcia benedictina
Paral·lelament, el 1921 van adquirir l’antiga farmàcia de l’abadia benedictina de Santa Maria La Real, de Nájera (La Rioja) i la van traslladar al nou edifici del Masnou. A més de restaurar-la, amb el temps van seguir adquirint noves peces, que ara es poden visitar al Museu Cusí de Farmàcia.
Diu la llegenda que, allà pel segle XI un rei de Nàjera (La Rioja) estava de caça i al mig del bosc va trobar una cova on hi havia un altar amb la Verge. Allà mateix va fer construir el monestir de Santa Maria La Real.
Poc temps després, Nàjera es convertí en un punt clau dins el Camí de Sant Jaume, encunyant moneda pròpia. El monestir es va beneficiar també de la situació, convertint-se en seu episcopal i panteó reial. Més tard, el monestir passà a mans dels benedictins qui, durant generacions van dedicar-se al treball i a la oració. I també a l’elaboració de medicaments.
La farmàcia va ser construïda durant el segle XVIII i és d’estil barroc. Només un segle després, el govern expulsa tots els religiosos i s’apropia dels seus béns que aprofita per revendre i obtenir guanys.
La col·lecció
Només es pot visitar determinats dies que cal esbrinar trucant abans. Però us asseguro que val la pena per l’excel·lent conservació del mobiliari, la impressionant col·lecció de pots de medicaments i la biblioteca amb més de 10.000 volums.
Entre les peces exposades, destaquen els recipients de ceràmica per conservar els ingredients, així com els flascons de vidre, també originals de la farmàcia, que contenien diversos medicaments.
A més, les explicacions del guia són molt interessants. Us assabentareu com va anar a parar tan lluny tot això i descobrireu estris estranys com uns motlles per fer supositoris (per cert, una mica grans pel forat per on havien d’entrar…).
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer Camil Fabra, 58. El Masnou
Saber més
- Museu Cusí de Farmàcia: museucusi.cat
- Monestir de Santa Maria la Real: santamarialareal.net
Què veure a prop
- Cementiri del Masnou
- Museu de la Nàutica
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: