El jaciment arqueològic de la muntanya d’Olèrdola.
Què voleu que us digui, m’agrada visitar cementiris i no és per morbo sinó perquè trobo art lligat amb l’amor i les creences de cadascú.
En general no sento tristesa. Total, tots hi arribarem, així que millor veure el tema amb optimisme. El que sí que m’entristeix és quan la persona difunta és molt jove.
Doncs aquesta vegada us puc dir que m’he quedat de pedra.
Un enclavament estratègic
Per la seva situació delimitada per cingleres, la muntanya d’Olèrdola (Alt Penedès) ha estat habitada gairebé sense interrupció des de fa 4.000 anys, que aviat són dits.
Ibers, romans i cristians van deixar la seva empremta durant tot aquest temps. Tan va créixer la població d’aquest assentament, que fins i tot van ocupar la zona fóra de les muralles.
El lloc té el seu encant. De l’època romana impressiona especialment la grandiosa cisterna excavada a la pedra (segle I aC).
També destaca l’església romànica de Sant Miquel (segles X-XII), feta i refeta mil vegades.
Especialment m’han captivat les dues necròpolis amb sepultures antropomorfes. Antroquè? Vol dir que van ser tallades a la roca amb la forma del cos humà.
Però, el que més em va commoure va ser la necròpolis del Pla dels Albats (segle X). Sabeu què vol dir ‘albat’? Criatura morta abans de tenir ús de raó. Sabeu com són aquestes tombes? Petites, molt petites. Per a infants.
A l’Edat Mitjana aquests infants morts prematurament se’ls considerava esperits benèfics que protegien les famílies.
Mentre escric això encara intento imaginar què devia passar perquè hi hagués aquesta mortaldat infantil. Plaga? Guerra? Ritus?
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: Rambla Castell d’Olèrdola, s/n. Sant Miquel d’Olèrdola
Saber més
- Informació pràctica del parc: parcs.diba.cat
- Recinte arqueològic: macolerdola.cat
- Necròpolis del Pla dels Albats: cultura.gencat.cat
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: