Símbols de poder

Les astes del passeig Lluís Companys.

El 1888, per tal d’oferir una entrada grandiosa a l’Exposició Universal de Barcelona, es va projectar el Saló de Sant Joan, ara passeig de Lluís Companys, amb un arc de triomf que donava la benvinguda.

Al davant de l’arc es van plantar quatre astes de ferro amb l’escut de la ciutat, on onejaven banderes.

Per què quatre? Potser era una al·lusió a l’escut de Catalunya o bé a les quatre províncies.

L’escut en si sembla el que es duia al segle XVIII. La creu de Sant Jordi es va adoptar a Catalunya durant l’Edat Mitjana com a símbol religiós. Com que Sant Jordi era el patró de la cavalleria cristiana, va passar a tenir també un significat militar.

L’origen de les barres el trobem per primera vegada al sepulcre de Ramon Berenguer II (segle XI). De fet hi havia vuit barres, però dos segles més tard van passar a ser quatre (i de vegades dos).

Pel damunt dels escuts sobresurten unes fulles de palma. En l’heràldica del XIX era l’emblema del triomf. Però també és una al·legoria femenina de la reialesa (la Reina Regent?). Tot i que menys probable, es podria referir a Santa Eulàlia, patrona de la ciutat.

Una garlanda de llorer penja per sota, una imatge que ens ve dels grecs que guanyaven les competicions.

Astes passeig Lluís Companys, Barcelona

El coronament

Ara hem d’aixecar molt més la vista per veure què hi ha a l’extrem del pal.

Primer trobem una corona. El nom tècnic de la part superior d’un escut és ‘timbre’ i determina el grau nobiliari. És curiós que en aquest cas l’hagin desvinculat tant de la part central.

La corona que veiem és senyal de reialesa, perquè Barcelona va ser residència dels reis de la Corona d’Aragó.

I dalt de tot, es veu un elm amb un drac. Es tracta de la Cimera Reial, distintiu dels reis d’Aragó i també de la Casa de Barcelona. Més tard el drac es converteix en ratpenat i finalment desapareix de l’escut.

Ja veieu que, si ho sabem llegir, tot i semblar pals per penjar banderes, les astes del passeig Lluís Companys ens diuen moltes coses.

Qui els va fer?

Doncs resulta complicat saber-ho, perquè en un lloc he trobat que l’autor va ser Pere Falqués i en un altre diu que va ser Antoni Rovira i Trias. Tots dos arquitectes van treballar per a l’Exposició Universal, però, qui va ser realment l’autor?

Internet aporta molts beneficis, però també afavoreix la poca rigorositat, escampant dades errònies que sempre cal confrontar amb una font més autoritzada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: passeig de Lluís Companys. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

  1. Les teves entrades ajudan a mirar la ciutat amb uns altres ulls. De cop veus una pintura que no havies vist mai o una verge en una cantonada que t’havia passat desapercebuda.

    • Gràcies pel teu comentari. En realitat és això el que pretenc: que ens fixem en aquell detall que, de tant passar pel davant mai hem vist.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).