Compendi de l’avior

Badalona és un pou de sorpreses. Tan a prop de Barcelona i tan injustament oblidada. En altres ocasions he parlat de diversos llocs als quals no sempre parem atenció. Doncs aquí en va un altre de ben curiós. Es tracta d’un mural de Joan Nieto executat el 1977.

L’obra ocupa tota una franja vertical d’una alçada de set plantes al mur lateral d’un gran bloc de la Via Augusta. Cal dir que abans dels anys cinquanta del segle XX aquest carrer rebia el nom de carretera de Bunyol, tot i que desconec la raó.

Aquarel·la amb una vista de la Via Augusta i de l'edifici on es troba el mural.
La Via Agusta.

Antics camins

Per començar, l’avinguda ret homenatja a aquell llarg camí de prop de mil cinc-cents quilòmetres, obert quan l’imperi romà senyorejava la península. Les persones podien viatjar des de Cadis fins a Narbona, resseguint el litoral mediterrani. El seu precedent era un camí natural conegut des del segle VI abans de la nostra era com a Via Heraclea. Quatre-cents anys més tard, el poble romà aprofità el traçat fent-hi millores i senyalitzant-lo. Actualment, vindria a correspondre aproximadament amb la poc glamurosa autopista AP7.

Detall de l'obra que reprodueix un mosaic trobat a les excavacions arqueològiques.

Una ciutat pròspera

Al llarg de la Via Augusta, els romans anaren situant assentaments. Un d’aquests fou Bètulo –Baetulo-, l’actual Badalona -fundada setanta anys abans que Barcelona- on en temps recents es descobrí un tram de tan històric camí. El lloc ja havia estat habitat per la tribu dels laietans, els quals l’abandonaren poc abans d’arribar el domini romà.

Amb la producció i exportació de vi, la ciutat visqué una època de gran prosperitat fins al segle I. Mostra d’això són les excepcionals restes arqueològiques, com les termes i part dels habitatges.

Mural de Joan Nieto en un edifici de la Via Augusta de Badalona.

Mural històric

Doncs bé, tota aquesta història es troba representada al mural de Joan Nieto. A la part inferior pots veure el que sembla una particular interpretació d’un dels mosaics trobats a les excavacions arqueològiques. Una mica més amunt, hi ha la Venus de Baetulo, una petita figureta del segle I de la deessa de l’amor. Penso jo que l’artista del mural no va estar encertat a l’hora de plasmar la deliciosa figura de suaus corbes.

A continuació, apujant la vista, pots veure algunes de les ceràmiques aparegudes als jaciments de la ciutat. Em té ben intrigat un petit relleu que hi ha al costat i que recorda una condecoració, de la qual no he trobat la raó. Clar que també pot ser una peculiar rosa dels vents.

Seguidament, a dalt de tot, dins d’una lluna es percep el perfil de l’església parroquial de Santa Maria. Aquest temple, tot i que documentat al segle XII, es començà a construir al segle XVIII. La façana no s’enllestiria fins prop de cent anys més tard. Passada la Guerra Civil, hagué de ser refeta. Curiosament, o no, el lloc triat sembla que correspondria al del temple de la ciutat romana. Finalment, a la cantonada superior dreta apareix el fragment d’un dels mosaics descoberts el 1927 a l’anomenada Casa dels Dofins.

Mural de Joan Nieto en un edifici de la Via Augusta de Badalona.

L’artista total

Joan Nieto i Gras fou un polifacètic artista badaloní, més conegut per altres creacions molt diferents d’aquesta. De ben jove, Nieto abandonà l’avorrida feina de delineant i començà a dibuixar contes. També feia actuacions de màgia al Poble Espanyol juntament amb el seu germà.

El 1951 ideà un aparell que ajudava a dibuixar còmics més fàcilment. Poc després va treure al mercat un visor de cartó -posteriorment utilitzaria el plàstic- que permetia visualitzar els contes en relleu. D’altra banda, feu murals ceràmics com aquest en altres poblacions. Per exemple, els d’uns magatzems de Cardedeu o els relleus de temàtica egípcia en un bloc de Calella. Aquest vessant devia impressionar el xa de Pèrsia qui li encomanà l’execució de cinquanta murals amb passatges de l’Alcorà.

Així mateix, va dissenyar ampolles de licors. Per exemple, si tens una edat, potser recordaràs la que representava el cap de Napoleó o una altra que tenia forma de cafetera. Aquestes són tan sols algunes de les moltes facetes creatives d’aquest artista conegut popularment amb el sobrenom de Gargot.

Detall de la signatura de l'artista i de l'empresa que el va executar.

L’empresa

Per acabar, al mural de Joan Nieto es pot veure el logotip de Ceramit i l’adreça del carrer Pi i Gibert, 21, de Badalona. Em sap greu, però no he trobat una sola línia que n’esmenti res d’aquesta empresa, tot i que sembla lògic pensar que es dedicava al món de la construcció. En canvi, anys més tard, a la mateixa adreça apareix registrada l’empresa Aspecto Interior, S.L. dedicada al mateix sector i regentada per una persona amb el idèntic cognom. Finalment, malgrat que he contactat amb aquesta persona, no he rebut contestació.

Mural de Joan Nieto en un edifici de la Via Augusta de Badalona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Via Augusta, 29. Badalona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).