Renaixença cultural

La fàbrica Roca Umbert de Granollers.

Amb la revolució industrial de finals del segle XIX, Josep Umbert i Ventura es va arriscar a muntar una indústria tèxtil a Granollers (Vallès Oriental), lloc ben comunicat i amb abundància d’aigua. Però la història comença una mica abans. Nascut el 1844 a Sant Feliu de Codines, el pare d’en Josep era teixidor de llana, marxà a Barcelona a treballar en una fàbrica de cotoners on aprengué l’ofici. Només tenia vint-i-cinc anys quan adquirí uns telers manuals i s’establí pel seu compte als afores de Granollers.

Relleu simbòlic a l'entrada de la fàbrica.
Relleu simbòlic a l’entrada de la fàbrica.

El negoci devia ser un fracàs i els germans Pau i Francesc Torras li donaren suport. És així com canviá els telers per uns altres de mecànics. Ara la producció avançava a bon ritme i decidí traslladar la fàbrica a la ciutat, afegint nous telers. El 1904 expandí el negoci i edificà una nova fàbrica al mateix lloc, convertint el negoci en una de les poques fàbriques en què entrava cotó i sortia la tela a punt per vendre.

Aquarel·la amb una vista dels patis interiors de la factoria.

Amb la Guerra Civil es va col·lectivitzar l’empresa, però continuà amb els seus prop de dos mil treballadors. Tot i això, un incendi provocat destruí les instal·lacions. Passat el conflicte, la indústria es va recuperar i es procedí a instal·lar la Tèrmica. Es tractava d’una central autònoma que proveïa la fàbrica d’energia elèctrica, evitant així les aturades pels nombrosos talls de corrent.

Una nau de la fàbrica Roca Umbert

A més, amb la dictadura els treballadors feien més hores i cobraven menys (de què em sona a mi això?). Contractaven més dones perquè cobraven menys.

L’empresa destacà pel tracte als treballadors, ja que comptava amb escola bressol, cosidor i consultori mèdic. Tanmateix, l’escola bressol evitava l’absentisme. De fet, també treballaven els nens. A la mort de Josep Umbert, com que no tenia descendència, els seus nebots continuaren l’activitat fins al 1992.

Antics aillants elèctric. Fàbrica Roca Umbert

Nova vida

Després de tot això, l’edifici construït durant la dècada dels anys cinquanta del segle XX, reviu com a Fàbrica de les Arts, un espai patrimonial rehabilitat on té lloc la difusió cultural de variades disciplines. Inaugurat el 2011, aquest conjunt d’edificis té a més com a objectiu, la conservació i difusió del patrimoni industrial de la ciutat.

Mural amb tres filoses. Fàbrica Roca Umbert

A més d’una biblioteca especialitzada, una fonoteca i residències de cotreball, els diversos espais acullen activitats creatives vinculades amb les arts escèniques -teatre, música i dansa-. Així mateix, hi tenen cabuda persones interessades en projectes d’artesania, disseny o arquitectura.

Mural a la paret.

Actualment, a la fàbrica Roca Umbert hi ha una atmosfera estranya, un contrast entre el passat i el present que m’ha contagiat la seva creativitat. És una agradable experiència passejar entre les antigues naus, que han tornat a la vida de la mà d’un munt de persones amb inquietuds artístiques.

Mural a la paret.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Avinguda Prat de la Riba, 77. Granollers

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).