El mosaic de Juan Márquez a l’àrea de servei del Baix Ebre.
Poc es podien pensar els romans que la calçada que constituïa el principal eix a la Hispània, encara ara seria una carretera transitada. Uns trams coincidint amb l’N-340 i uns altres amb l’AP-7, és probablement una de les vies més llargues i freqüentades de la península. De fet, a principis del segle XX encara s’utilitzaven trams de l’antiga calçada romana que desaparegueren sota l’asfalt els anys vint durant la primera dictadura.
Tal com fem ara, els romans comptaven amb àrees de servei, tant pels cavalls com per a les persones. Tant podies canviar la muntura com trobar lloc per dormir, termes on rentar-te i descansar i tavernes on menjar. En la dècada dels anys setanta del segle XX, s’edificava el tram de què es coneixeria com a Autopista de la Mediterrània, que va des de la Jonquera fins a Alacant. Tanmateix, imitant als romans, es planificaren àrees de servei on fer gasolina, descansar i fer un mos.
Aturada artística
I és en una d’aquestes àrees on fem una aturada per contemplar un mosaic de Juan Márquez. Però abans et poso en antecedents. El 1974, sota el lema “Mucho más que asfalto“, el patronat d’Autopistes de la Fundació de la Mediterrània, convocava un concurs internacional per tal de seleccionar una vintena d’obres i col·locar-les en diversos punts de la carretera. Ignoro si, fruit d’aquest esdeveniment o d’altres posteriors, el 1978 s’encomanà el gran mural ceràmic que decora l’interior de l’àrea de servei del Baix Ebre.
L’obra, que així a l’engròs potser fa uns quinze metres de llargada per dos d’alçada, cal observar-la de lluny i amb deteniment per veure diversos vehicles que van i venen de front i de costat. Cotxes, motos i camions semblen entrecreuar-se enmig d’un paisatge oníric. De fet, fins i tot em sembla intuir un vaixell i un tren.
El muralista
L’acolorit mosaic duu la signatura Juan Márquez. Nascut a Almeria el 1942, Juan Márquez Pallarés deixà inacabada la carrera d’arquitectura per dedicar-se a la pintura. Durant prop de quaranta anys visqué a Madrid on tenia l’estudi. Allà se centrà en el muralisme utilitzant tota mena de materials i tècniques, com el vidre, la ceràmica, la resina i el formigó.
Temps després, Márquez es traslladà a Cabo de Palos, una petita població costanera de Múrcia on gaudia de la pesca i on morí el 2009 quan tenia seixanta-set anys. La seva obra es pot contemplar, entre altres llocs, als aeroports de Barajas, Santiago i Vigo i també en algunes àrees de descans de l’autopista del Mediterrani, com aquesta del Baix Ebre.
El futbolista artista
A més del nom i la data, al mosaic de Juan Márquez llegim -de manera abreviada- Ter Atienza, és a dir, Taller Atienza. Doncs bé, ara toca parlar de futbol. El 1931 naixia a Madrid Ángel Atienza Landeta, especialment conegut per la seva faceta com a jugador de futbol. Durant els anys cinquanta fou un destacat defensa del Real Zaragoza i seguidament, passà al Real Madrid.
Quan tenia vint-i-vuit anys, prengué la important decisió de deixar el futbol per dedicar-se a la seva vocació de muralista. A part dels murals, també feu vidrieres per a esglésies, aeroports i habitatges particulars, quadres de ceràmica, escultures de vidre i de metall, així com làmpades, balustrades i artístiques portes. Seguidament, se n’anà a viure i treballar a Caracas (Veneçuela) on s’estaria fins al 2001. A continuació, visqué a Barcelona on, malgrat patir Alzheimer, mantingué l’activitat creativa decantant-se per la pintura. Morí el 2015 a vuitanta-quatre anys.
En conclusió, d’una banda, sembla que al Taller Atienza -deducció meva personal- treballà o col·laborà esporàdicament Màrquez. D’altra banda, l’estil del mural de l’àrea de descans del Baix Ebre poc o res té a veure amb la resta d’obres d’aquest artista que he pogut consultar. Encara més, penso que té pareguts més que raonables amb l’obra d’Angel Atienza. Malauradament, reformes posteriors han deixat mig amagat aquest destacat mosaic de Juan Márquez, de manera que resta ignorat pel nombrós flux de persones que passa a pocs metres.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: autopista AP 7, km. 317. L’Aldea
Saber més
- Via Augusta: marqalicante.com
- Las posadas y estaciones de servicio de las calzadas romanas: labrujulaverde.com
- Juan Márquez: laopiniondemurcia.es
- Murals de Juan Márquez: Zaragoza Moderna – Zaragoza Moderna – metromadrid.es
- Ángel Atienza: elperiodicodearagon.com – aatienza.com
- Autopista de la Mediterrània: mitma.gob.es – wikiwand.com
Quin article tan interessant! I quina imatge final tan perfecta! La vida i miracles d’en J. Márquez i de n’Ángel Atienza, amb el teu toc personal, m’ha fet pensar en les voltes que dona la vida! Enhorabona.
Moltes gràcies! Per mi ha estat molt agradable descobrir aquesta amagada obra i saber de dos artistes dels quals no tenia ni idea.