Relleus escultòrics de Joan Nieto a Cardedeu.
Quan penses en un polígon industrial segurament et venen al cap tot un seguit de construccions a quina més espantosa, oi?
Doncs bé, aquesta no és cap excepció. Però hi ha un detall que salva les quatre naus dels Magatzems Cardedeu, al costat de la carretera de les Aigües. Es tracta de sengles relleus artístics de grans dimensions que decoren cada una de les entrades.
La temàtica de les obres és bàsicament abstracte, tot i que cada una presenta un escut diferent. En primer lloc apareix l’antic escut de Cardedeu, municipi on es troba l’empresa. Pots veure que encara apareix la llegenda “Carrer i braç de Barcelona”. Aquestes paraules recorden un fet que es remunta al segle XIV, pel qual la vila deixa d’estar sota el jou feudal i obté els mateixos drets i deures que la ciutat de Barcelona.
A les dues façanes següents hi ha l’escut heràldic del cognom Cortés, propietari del negoci, tot i que amb lleugeres variacions. Probablement la primera fa esment al pare i la següent al fill, qui regenta la companyia des del 2006. Finalment, a la darrera nau apareix l’escut de Barcelona.
Cal fixar-s’hi bé per descobrir que els relleus estan fets amb petites peces mecàniques, com engranatges i cargols, que creen formes dinàmiques i ondulants. No obstant això, l’empresa es dedica a guardar materials i com a traster.
L’artista total
Els murals daten del 1986 i estan signats per J. Nieto. Si no vaig errat, es tracta de Joan Nieto i Gras, un polifacètic artista badaloní, més conegut per altres creacions molt diferents d’aquesta. De ben jove, Nieto va abandonar l’avorrida feina de delineant i començà a dibuixar contes i també feia actuacions de màgia al Poble Espanyol juntament amb el seu germà.
El 1951 va idear un aparell que ajudava a dibuixar còmics més fàcilment. Poc després va treure al mercat un visor de cartó -després utilitzaria el plàstic- que permetia visualitzar els contes en relleu. D’altra banda va realitzar murals ceràmics que encara perduren en diverses poblacions, com a Calella. Aquest vessant devia impressionar el xa de Pèrsia qui li va encomanar la realització de cinquanta murals amb passatges de l’Alcorà.
Així mateix, Nieto va dissenyar ampolles de licors. Per exemple, si tens una edat, potser recordaràs una que representava el cap de Napoleó o una altra que tenia forma de cafetera. Aquestes són tan sols algunes de les moltes facetes creatives d’aquest artista conegut popularment amb malnom de Gargot.
Correcció i coratge
Ara ens centrem en els escuts que apareixen als relleus escultòrics de Joan Nieto a Cardedeu. Pel que sembla, el cognom Cortés va tenir el bressol a l’Aragó i d’allà s’estengué per tota la península. Deriva de l’adjectiu que defineix la persona que actua amb educació i correcció -cortesia-, per la qual cosa podria ser que en un principi fos un atribut i no un cognom. Els cors de l’escut fan esment al fervent amor a Déu i al proïsme. Les torres tenen a veure amb la força, el poder i el coratge -la fortalesa-.
Abans de marxar
Però aquestes naus encara tenen algun detall més que cal observar de prop. En primer lloc, veuràs uns plafons escultòrics a les parets amb la imatge de Sant Jordi. Estan una mica malmeses, però m’atreviria a dir que també van ser realitzades per Joan Nieto. Per acabar, els rètols de l’empresa que, tot i que molt desgastats pel pas del temps, són un important element que caldria preservar com a part del patrimoni industrial.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: Camí de les Aigües, nau 3. Cardedeu
Saber més
- Joan Nieto: Sempre relleu, núm. 1
- Cognom Cortés: heraldrysinstitute.com – plusesmas.com
- Gargot: laopiniondemalaga.es
- Murals de Joan Nieto a Calella
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: