5 rellotges de sol de Catalunya ben diferents entre ells.
Des d’els temps de les mosques que l’ésser humà ha sentit la necessitat d’aturar el temps. Davant el seu fracàs va inventar el rellotge, que és una manera un pèl masoquista de recordar-nos que estem de pas.
Com això no era suficient, els rellotges acostumen a incloure frases més o menys depriments i moralitzants, com aquella de ‘Tempus fugit memento mori‘ -el temps vola, recorda’t de la mort-. Sortosament, altres són més positives de l’estil de ‘Sol, solet, vine’m a veure’.
Tot i que hi ha diverses versions de rellotges de sol, el més comú a les parets de masies i esglésies és el format per un pla vertical on s’han marcat les hores i un estil que projecta l’ombra.
No obstant això, d’aquests cal diferenciar els que van col·locats en una paret orientada al sud. Els que van col·locats amb altres orientacions es coneixen com a declinants i les hores ni l’estil van marcats simètricament.
A continuació et convido a descobrir aquests 5 rellotges de sol. N’hi ha de ben sorprenents.
1. Aiguamúrcia: Santes Creus
Els rellotges de sol van ser especialment utilitzats en convents i monestirs, per tal de regular la vida religiosa. Amb l’ajut de les campanes, assenyalaven els moments de culte, treball i recolliment privat. Així mateix, van ser una bona ajuda per orientar les tasques de la pagesia.
Al pati de Santa Llúcia del monestir de Santes Creus trobem un esgrafiat amb la sentència: “Jo sense sol i tu sense fe, no valem res“. Molt adient pel lloc on es troba.
Probablement el rellotge ja existia, i el que hi ha actualment és una restauració en clau noucentista realitzada per Ferdinandus Serra o el que és el mateix, Ferran Serra i Sala, escultor, esgrafiador i restaurador de monuments nascut el 1905.
2. Camós: església de Sant Vicenç
Durant l’època medieval, els rellotges solars col·locats a les esglésies marcaven les hores canòniques, és a dir els moments en què tenien lloc les oracions. Al segle VI Sant Benet va establir aquestes divisions a partir del Llibre dels Psalms on, entre altres instruccions, diu que “set cops al dia et lloaré”.
A l’església de Sant Vicenç de Camós (Pla de l’Estany), per manca d’un, hi ha tres. El que sembla més antic, és gairebé imperceptible: unes línies mal dibuixades i el desproporcionat forat on devia anar el gnòmon. Normalment s’aprofitava la juntura dels carreus per situar el quadrant (el semicercle amb les ratlletes de les hores) i fixar el gnòmon.
A prop trobem un altre molt més treballat, amb els seus números romans i tot. Per si no hi havia prou, o potser quan el gnòmon es va rovellar, pintaren un tercer rellotge, aquesta vegada més amunt, no fos cas que algun arbre li fes ombra.
3. La Garriga: La Doma
En quart lloc, en aquesta llista de 5 rellotges de sol, anem a veure el de l’església de La Doma. En aques cas té la particularitat d’estar pintat amb sang de bou, pigment molt utilitzat a l’antiguitat degut a la seva durabilitat i resistència a l’aigua.
Així mateix, presenta un senyal a les dotze del migdia per tal d’indicar l’hora de l’Àngelus, recordant quan l’àngel s’aparegué a Maria per dir-li que tindria un fill. Al segle XII ja es demanava als monjos que al vespre ‘saludessin’ la Verge amb les paraules de l’àngel, quan sonava la campana de ‘completes’. Però no va ser fins al segle XIV quan s’introduí el toc de l’Àngelus pel matí i també al migdia.
4. Porrera
A continuació, al Priorat trobem Porrera, vila amb una veritable passió per marcar el pas del temps amb magnífics i interessants rellotges de sol. La majoria estan datats entre mitjans i finals del segle XIX, fet que resulta curiós, ja que a finals del segle XVIII els rellotges solars van deixar pas als mecànics.
El rellotge conegut com El Portal és del segle XIX. A més de les hores, els mesos, el zodíac i no sé quantes coses més ens repta a desxifrar una enigmàtica endevinalla per a la qual cal saber llatí, matemàtiques i astronomia. A vuere si t’en surts!
Catalunya és plena de rellotges de sol. Et convido a obrir els ulls i descobrir-los. N’hi ha que ja no marquen res, altres estan mal orientats i d’altres són veritables obres d’art. Si en trobes un d’interessant et convido a compartir-lo aquí.
5. Sant Feliu de Guíxols: Casa Patxot
Diuen que el disseny d’aquest espectacular rellotge es deu a Josep Puig i Cadafalch. Altres fonts afirmen que el va dissenyar directament en Rafael Patxot, industrial i apassionat per l’astronomia, propietari de la destacada mansió on es troba. Tot pot ser.
Realitzat el 1920, a més de les hores i les mitges hores, el quadrant marca també el zodíac. A banda i banda hi ha un pagès i un pescador, feines marcades pel pas del temps.
Una cinta que va de l’un a l’altre reprodueix una estrofa del poema Canigó, escrit trenta anys abans per Jacint Verdaguer: ‘Lo ritme van seguint de les estrelles’.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Saber més
- Lemes dels rellotges de sol: gnomonica.cat
- Tipus de rellotges de sol: gnomonica.cat
- Els rellotges de sol, per J. Oliva
Aquests són els 5 rellotges de sol
- Monestir de Santes Creus
- Església de Sant Vicenç de Camós
- La Doma
- Porrera
- Casa Patxot de Sant Feliu de Guíxols
Però en pots veure més aquí
- Barcelona: Mirador de l’Alcalde
- Cabrils
- Castellterçol: Cal Clapers
- Torà: Casa de les Monges
- Seva: església de Santa Maria
- Canet d’Adri
- Barcelona: Nou Barris
- Alella: Can Lleonart
- Vilassar de Dalt
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: