Entrades distingides

Els brancals de Manises, obres d’art de ceràmica a les portes de les cases.

Quan aquests verals eren territori musulmà -segle VIII, any amunt, any avall-, les manifestacions artístiques es van veure influenciades pel seu estil. En concret, la ceràmica llevantina va adquirir els reflexos metàl·lics que sis-cents anys més tard farien famosa la població de Manises.

La tècnica del reflex daurat va ser un dels secrets millor guardats, que va convertir Manises en el primer centre de producció de l’edat mitjana.

Enrajolat a l'entrada d'una porta de Manises amb un guacamai i altres elements florals.
Carrer Sagrari, 28. Manises.

Després vindria un temps de decadència i al segle XX es reinventaria amb la creació de dissenys i peces segons els estils del moment i també amb dissenys heretats del renaixement i del barroc.

Curiosament, les cases van incorporar ben poc la mestria rajolaire. Com a excepció tenim els arrambadors d’escales, vestíbuls i salons, dels quals es va crear un ampli repertori de catàlegs.

Brancals de Manises amb la imatge d'un guacamai i dos flamencs entre flors i insectes.
Pg. Guillermo Osma, 8 i pl. Cor de Jesús, 21.

Vestir les portes

Una altra decoració típica d’aquesta i d’altres poblacions del voltant, són els panells ceràmics dels brancals de les portes. És una autèntica delícia passejar pels carrers de Manises i observar aquestes peces úniques, de vegades signades per importants mestres ceramistes.

Aquesta moda va sorgir a finals del segle XIX entre la classe mitjana i mitjana-alta i ha acabat convertint-se en un element emblemàtic de la zona de L’Horta. Era un moment de bonança econòmica i la nova burgesia volia enriquir els seus habitatges i a més, fer pública la seva dignitat.

Les fàbriques del sector s’adonaren d’aquesta nova tendència i crearen catàlegs específics per aquest ús. Són especialment nombrosos i sorprenents els dissenys d’estil modernista i art-déco.

Brancals de Manises. Un amb un disseny de formes geomètriques i l'altre amb motius florals.
Pg. Guillermo Osma, 9 i 10. Manises.

Dins l’espai allargat del brancal sovint s’optava per un disseny abstracte o floral. Però també destaquen els motius amb aus que reposen damunt una branca florida.

El paó és un dels motius més comuns, record de la cultura islàmica i dels estampats de cotó del segle XVIII.

Molts d’aquests dissenys, realitzats els anys vint i trenta del segle XX, presenten relleus, motivats per la tècnica emprada.

Resulta de tot punt imprescindible una visita al Museu de la Ceràmica de Manises, on hi ha veritables joies d’aquestes peces. I si fas una passejada més llarga, descobrirás molts més brancals de Manises.

Brancals de Manises amb la representació d'acolorides aus exòtiques.
Carrer Sagrari, 24 i 13. Manises.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Manises

Saber més

Articles sobre València i rodalia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).