Des dels temps de la prehistòria que el joc forma part de les nostres vides, de vegades per diversió i d’altres amb finalitats educatives. De fet, sovint estem jugant com els romans.
Així doncs, sabem que els romans tenien moltes varietats de jocs, tant de taula com esportives. Llençar la pilota o pinyols de préssec, apostar als daus, entretenir-se amb l’alquerc, barallar-se amb les espases o cremar cristians, eren alguns del nombrosos passatems d’aquets xicots.
Per exemple, passejant pel subsòl de la plaça del Rei, al Museu Arqueològic de Barcelona, trobem roques amb incisions. Algunes d’elles clarament eren taulells de joc.
Aquestes mostres han aparegut a nombroses excavacions d’arreu, especialment als graons de grans espais, com les places o els fòrums, on els ciutadans devien passar llargues estones prenent la fresca.
El cas és jugar
El Duplum Molendinum era una variant del tres en ratlla, força més complex, ja que hi havia nou fitxes i es podien fer dues alineacions a la vegada i, fins i tot, eliminar fitxes de l’adversari.
Finalment, perdia qui es quedava amb dues fitxes. El joc es podia complicar encara més utilitzant un taulell circular.
El mot jogar prové, lògicament, de llatí. En poques paraules, deriva de ‘iocus‘, que vol dir broma. És a dir, més o menys, que jugar significa fer alguna cosa amb alegria.
De fet, els romans estaven enganxats als jocs d’atzar. Sovint, darrere les fondes hi havia sales de joc , on fer apostes i llençar els daus. A més del dau tradicional hi havia un altre de més allargat.
Tot per acabar sabent que actualment, encara seguim jugant com els romans.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: veure el mapa
Saber més
- Jocs i entreteniments: iflix-cdae.blogspot.com.es
- Molí de nou: marropixocago.blogspot.com.es
- A què jugaven els romans?: laficharoja.blogspot.com.es
Molt interessant 😉
Gràcies! M’alegra saber que t’ha agradat.