Plafons ceràmics de Sitges.
Com he dit altres vegades, el carrer és com un gran museu a l’aire lliure… I gratuït! Només cal obrir bé els ulls. Segons com enfoquis la vista, trobaràs mosaics, esgrafiats o escultures de tots els estils, entre molts altres detalls. Quan tornis a Sitges (Garraf), intenta apartar els ulls de les botigues i restaurants i descobriràs tot un món de ceràmica. I a més, la majoria és deguda a la mà de grans artistes.
En aquest itinerari (trobaràs l’enllaç al final), només posaré una petitíssima mostra, donant per fet que aquesta tria arbitrària deixarà fóra altres igualment importants. Però mentre vas passejant, mira de ben a prop tot el que trobis. Segur que descobreixes algú famós!
Serra
Probablement es tracta de Josep Serra Abellà, pertanyent a una important nissaga de ceramistes de Cornellà de Llobregat. Influenciat pel modernisme i més tard per l’art déco, va destacar especialment en la producció de peces amb reflexos metàl·lics i motius abstractes.
El 1948 Serra va fer la placa de la plaça dedicada a Eduard Maristany. Aquest personatge és conegut per haver estat a finals del segle XIX, l’enginyer -i més tard director- de la Companyia de Ferrocarrils que van enllaçar Tarragona amb la frontera i més tard de la línia Madrid- Saragossa-Alacant. Va ser qui va fer passar el tren per Sitges el 1897.
El títol de marquès li fou concedit pel mèrit d’haver fet el túnel més llarg fins al moment -de més de quatre quilòmetres- a l’Argentera (Baix Camp).
Sunet
Salvador Sunet Urgellès es va especialitzar en quadres de rajola ceràmica. Probablement coneixes la font de la Travessera de Gràcia a Barcelona. A Sitges va fer diversos rètols per als carrers de Sitges, com el del carrer de Sant Gaudenci i el del carrer de Jesús. El 1947 es creà una comissió per tal d’embellir els carrers de la vila. S’encarregaren les primeres plaques artístiques a destacats ceramistes del moment, com Sunet.
Gaudenci de Novara va ser un bisbe italià del segle IV, del qual es coneix poc dels vint anys que va exercir com a tal. Dos segles després de la seva mort, es construí una basílica a l’indret on va ser enterrat i més tard es transportaren les seves despulles a una altra església.
Pel que ens expliquen les cròniques, el 1948 un vilatà va obtenir permís del sant pare per portar el cos de Gaudenci fins a Sitges. Segueix el relat dient que el cos anava tancat dins una urna de vidre i anava vestit de soldat romà i duia un calze amb la sang del màrtir. Així és com Sunet el pinta a la placa del carrer que duu el nom del sant.
Però jo em pregunto si no hi ha alguna confusió, ja que Gaudenci mai va ser soldat ni tampoc va morir com a màrtir. Probablement es tracta de sant Hermió. A algú li van donar gat per llebre.
Florit
Nascut a Madrid el 1909, Josep Lluís Florit Rodero, fou un dibuixant i pintor, guanyador de nombrosos premis, que exercí com a professor a Barcelona. Va pintar especialment temes urbans, així com el circ i l’equitació. A Sitges va exposar diverses vegades.
Cal destacar el plafó al carrer Sant Gaudenci, que és com un anunci ceràmic sobre el Museu Romàntic. Una delícia! Aquest museu es troba en un edifici del segle XVIII al mateix carrer. El darrer propietari va cedir l’habitatge perquè fos convertit en museu, fet que tingué lloc el 1949. L’interior conserva les estances decorades com antigament. Una sala acull la col·lecció de nines de Lola Anglada.
Direcció única
Antigament, la trobada de dos carros podia col·lapsar un carrer. Per aquest motiu al barri vell de Barcelona trobem senyals amb traginers indicant la direcció a seguir. Tot i que desconec l’autor, vull esmentar la fletxa de clor blau que és present a nombrosos carrers de Sitges.
Els primers vehicles europeus sense cavalls es van crear el 1885. Vint anys més tard, s’organitzaven curses automobilístiques a Catalunya, que passaven per Sitges. No obstant això, el famós ral·li de cotxes d’època va néixer el 1959. Puc imaginar la caòtica circulació de vehicles pels estrets carrers de la vila, que devien obligar a senyalitzar així el sentit de la marxa per tal d’evitar embussos.
No et perdis el següent article on continuarem descobrint més plafons ceràmics de Sitges.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Josep Serra: wikiwand.com
- Eduard Maristany: enciclopedia.cat
- Salvador Sunet: jaumesunet.blogspot.com
- Gaudenci de Novara: eltestigofiel.org
- Sant Hermió: historiadelcatolicismo.info
- Josep Lluís Florit: monografias.com
- Museu Romàntic: museusdesitges.cat
- Orígens de la retolació artística dels carrers de Sitges: laxermada.com
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: