Anonimat trobat

Un fris al carrer Beethoven de Barcelona.

Les “investigacions” que faig, no sempre obtenen el resultat esperat. Però no per això vull deixar de compartir una troballa que considero interessant.

En acabar la guerra civil, es va anar urbanitzant la zona nord de la Diagonal, a partir de la plaça de Francesc Macià -en aquells temps tenia un altre nom-. Lluny quedava la futurista ordenació de l’Eixample de Barcelona.

Representació del sol i pintures rupestres

Nous rics

La febre especulativa ràpidament va aixecar habitatges per acollir la nova aristocràcia, afí al nou règim.

Els carrers existents van canviar de nom i els nous van ser batejats de manera ‘adient’, com el de Víctor Hugo, que va passar a dir-se de Beethoven. La majoria dels carrers del voltant del Turó Park recorden figures vinculades amb la música i la cultura.

Sorprèn que el carrer Bori i Fontestà no fos rebatejat. A finals del segle XIX, Fontestà, que també era professor, va escriure poesia costumista i patriòtica catalana.

Detall del Fris al carrer Beethoven, representant el cel i l'espai.

La dècada dels anys 60 va emplenar aquests carrers, de blocs oblidables. Entre tots ells, cal destacar un, més espantós que la resta, dedicat completament a oficines.

Sense cap element estètic o originalitat que puguis dir, mira encara el podríem salvar, aquest monstre de vidre i ferro que ocupa una bona part del carrer de Bori i Fontestà i fa cantonada amb el carrer de Beethoven, amaga una joia.

Detall del Fris al carrer Beethoven, prepresentant el fons marí

Tota la creació i més

L’entrada pel carrer Beethoven llueix un original fris de prop de 10 metres de llarg. M’ha resultat impossible saber qui és l’autor.

Si no fos per alguns elements aliens, m’atreviria a assegurar que representa la Creació bíblica. Repartits per tot l’espai trobem el sol i la lluna, estels, planetes, plantes, animals terrestres i marins, ocells, humans i… Una sirena, un Pegàs i uns gerros amb flors.

El fris al carrer Beethoven està realitzat damunt un bloc de ciment, que ja es comença a esquerdar i posa en perill l’obra. Esperem que no es deixi perdre, com en altres ocasions ha passat amb obres no catalogades.

Detall del Fris al carrer Beethoven, amb dues persones i diversos animals marins i terrestres

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Beethoven 13, Barcelona

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).