L’església de Sant Pau de Riu-sec a Sabadell.
Allà pel segle III, un papa envià un grapat de capellans a la Gàl·lia, a veure si convertien els francesos al cristianisme. Però no sembla que estiguessin molt per rebre consells de ningú i se’ls van pelar gairebé a tots. En Pau va ser un dels pocs que va arribar a Narbona i fundà una comunitat cristiana de la qual va ser el primer bisbe.
El cas és que la devoció per aquest bisbe es va escampar i va arribar a prop de Sabadell, on ara trobem l’església romànica de Sant Pau de Riu-sec. Vés a saber si el culte el va proposar Guifre de Narbona, el bisbe qui va beneir el temple.
Una llarga història
Aquest indret ja els devia agradar als romans, els quals s’hi establiren al segle I aC. Uns deu segles més tard, s’aixecà l’església. Al seu voltant hi havia la sagrera, espai sagrat que permetia protegir els pagesos i els béns de l’església de la violència del senyor feudal. És aquí on, a més del cementiri, hi havia habitatges, magatzems i graners.
A tocar del temple es troba la casa rectoral, construïda al segle XVIII, probablement damunt d’una anterior i decorada amb esgrafiats. No deixa de sorprendre que la casa del senyor rector sigui més gran i ben decorada que l’església.
Els templers
Cap al segle XII, l’indret esdevé granja templera i coneix una llarga època de prosperitat econòmica. Però, què hi feia aquí l’orde del Temple?
L’origen dels templers cal situar-la al segle XII, quan un grup de cavallers decidiren consagrar-se a defensar els pelegrins que acudien a Terra Santa. Quan les autoritats civils i religioses van veure que els podien fer servei defensant-los, entre d’altres, dels sarraïns, van decidir ajudar-los. Els van cedir un lloc al costat del Temple de Salomó, d’on prové el mot templer.
Aviat es van estendre arreu. Nous cavallers s’hi afegiren i molts nobles donaren terres, béns i castells per contribuir a les costoses tasques defensives. Finalment l’organització passà a dependre directament del papa. L’orde aconseguí importants privilegis i concentrà un enorme poder.
Poc després van sorgir nous ordes, com el dels Hospitalers, amb qui acabarien sorgint inevitables enemistats. Després de diverses guerres, conflictes polítics i grans pífies estratègiques, els templers van caure en desgràcia, foren perseguits i extingida l’orde.
Canvi de propietaris
Moltes de les seves propietats passaren a mans dels seus adversaris, els cavallers Hospitalaris, els quals continuaren fent, si fa no fa, el mateix, tot i que amb un vessant més d’ajuda al pelegrí que no pas militar (que també).
Amb el pas del temps, la comanda va anar a menys i es dedicà pràcticament a defensar i administrar els béns heretats dels templers.
A mitjans del segle XIX la parròquia va passar a dependre de la de Sabadell i els edificis es vengueren.
Coses de la vida, actualment hi ha a pocs metres un descomunal centre comercial i una autopista sobrevola el sostre de la capella.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer de Can Diviu, 21. Sabadell
Saber més
- Pau de Narbona: wikiwand.com
- Sant Pau de Riu-Sec: bdvcastell.wordpress.com
- Museu d’Història de Sabadell
- Orde del Temple: terraxaman.blogspot.com
- Orde dels Cavallers Hospitalers: wikiwand.com
- Jaciment arqueològic: ca.sabadell.cat
Què veure a prop
- Església de Santa Maria (Barberà del Vallès)
- Sabadell
- Capella de Sant Nicolau (Sabadell)
- Mosaic de Carme Canals a Sant Cugat del Vallès
- Excursió per Collserola
- Cerdanyola del Vallès
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: