La sagrera de Premià de Dalt (Maresme).
Els camperols catalans del segle XII havien perdut les seves llibertats i patien tants abusos per part dels senyors feudals que l’església va decidir ficar-s’hi pel mig.
Per això va pactar amb els nobles la creació d’un espai sagrat de trenta passes al voltant dels edificis consagrats, sota pena d’excomunió (que era el pitjor que podia passar-li a un senyor).
A més de refugi per a les persones, també es garantia la inviolabilitat dels béns. Per això s’anaren construint edificacions a tocar de les esglésies fins a formar el que coneixem com a sagreres. Era un espai segur.
Un bon exemple el trobem a la sagrera de Premià de Dalt que, a més de l’església i els habitatges, conserva la rectoria i la casa on es guardava la tercera part del delme (la recaptació, d’impostos, vaja).
Passejar pels seus estrets carrerons és com transportar-nos a una altra època on, amb tan poc espai, la convivència devia ser un tema primordial.
Com que la visita se us farà curta, us recomano una passejada pels seus carrers per admirar un munt de detalls.
Crida l’atenció l’interessant edifici del mercat muncipal del què no he trobat informació.
Finalment, la ruta de l’aigua mereix un capítol a part. A tall d’exemple trobem la restaurada sínia, una estructura de tracció animal creada cap al 1920 que permetia extreure aigua de les vetes subterrànies.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer Església. Premià de Dalt
Saber més
- Itinerari: premiadedalt.cat
- Les sagreres a la Catalunya medieval, per V. Farías, R. Martí i A.Catafau
- L’ensagrerament, per R. Martí
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: