M’agrada quan veig el patrimoni ben conservat i restaurat. Però de vegades em sembla que el zel restaurador es passa de la ratlla. En unes ocasions perquè afegeixen massa coses alienes que desvirtuen l’obra. I d’altres quan es vol polir tant que sembla fet d’aquest matí.
Sant Esteve del Coll
Aquesta és la impressió que he tingut amb l’església de Sant Esteve del Coll a Llinars del Vallès, que, de tan neta i repolida, m’ha recordat aquelles construccions fetes amb Exin Castillos, més que no pas una obra del segle XVI.
El temple probablement construït al segle XVI, va ser ampliat posteriorment en diversos estils, com la façana renaixentista..
Segons les Escriptures, els Apòstols van escollir Esteve poc després de la mort de Jesús, per tal de gestionar l’economia del grup. Alguna prèdica passada de to va encendre l’assemblea de Jerusalem i l’acabaren matant a cops de pedra, que abans no anaven amb bajanades.
Sant Sebastià de Puigpedrós
En canvi, dins el mateix municipi sort he tingut de les indicacions per trobar l’ermita de Sant Sebastià de Puigpedrós, documentada al segle XVII. Fins fa poc, les quatre pedres que amb prou feina s’aguantaven dretes entre els pins eren invisibles des del camí.
Fins a principis del XX encara se celebrava aquí un aplec en honor al màrtir.
Sebastià va ser un militar romà que es convertí al cristianisme i ajudava els altres fidels perseguits per evitar-los patiments. Quan el van descobrir, el lligaren a un tronc i els arquers li van clavar un munt de sagetes. Però no va morir.
Un cop recuperat s’atreví a criticar l’emperador la seva actitud. Llavors el van dur al circ on va ser executat i problema resolt. Després de mort va ser famós per salvar Roma de la pesta i aviat es convertí en el sant més venerat durant les epidèmies.
Nota a gener de 2021
En el moment d’escriure aquest article, l’ermita de Sant Sebastià es trovaba en un estat lamentable de deixadesa. Però ara, em complau molt comunicar que l’edifici està en procés de reconstrucció, gràcies a la iniciativa de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Llinars del Vallès, així com dels veïns del Coll.
Després de dos anys de treballs, l’edifici ja ha estat cobert i l’exterior es troba molt avançat.
Fins i tot s’ha recuperat l’antic aplec, on els vilatans aprofiten per cercar el que anomenen pedretes de Sant Sebastià, uns cristalls de quars considerats amulets protectors.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: Sant Esteve del Coll – Sant Sebastià de Puigpedrós
Saber més
- Sant Esteve del Coll: diba.cat
- Sant Esteve màrtir: bibiloni.cat
- Sant Sebastià de Puigpedrós: ermitadesantsebastia.blogspot.com
- Sant Sebastià màrtir: bibiloni.cat
Hola bon dia
sóc Jordi puchol impulsor de la reconstrucció de la ermita de sant Sebastià. M agradaria que en poguéssim posar en contacte, ja que no se si sabeu que l’ermita la estem restaurant, i participen voluntaris de la adf de Llinars veïns de sant esteva del coll i altre que no formen part de cap entitat pero i col.laboren
Hola Jordi.
El teu mòbil és l’acabat en 431?
Si és així, diga’m quan et va bé que et truqui i en parlem.