El lleó marejat

Passejada per les fonts de Ceret (Vallespir).

Malgrat que l’embrutem, la malbaratem i la llencem a cabassos per netejar el cotxe, els plats i omplir la banyera, l’aigua és essencial per la vida al planeta en què vivim.

Fonts de Ceret
Font dels nou raigs.

Per començar, totes les cultures han tingut clara la seva importància i per retenir-la han creat embassaments, pous i fonts. D’aquestes et vull parlar avui, concretament de les que podem trobar a Ceret. Probablement, la més antiga i de la que menys informació he trobat és la que hi ha darrere de l’església.

Fonts de Ceret
Font de l’església.

La següent és un homenatge a Picasso. Creada el 2012 per una parella d’artistes ceramistes, ve a ser un compendi de l’univers picassià. Xoca una mica allà al mig, però no deixa de ser interessant.

Fonts de Ceret
Font de Picasso.

L’entrada a la vila

La font Vilanova -de la qual, com ja és habitual, no he trobat cap ressenya- està encastada a la part exterior de la Porta de França. Un relleu de bronze, que sembla col·locat posteriorment, mostra tres noies petant la xerrada i emplenant les gerres en una font. Les joves duen uns vaporosos vestits que deixen escapar l’anatomia pels escots.

Durant l’edat mitjana la Porta de França era l’entrada principal a la vila emmurallada. L’accés es feia per un pont llevadís. Al segle XIX, amb l’enderroc de les muralles s’aprofità per construir la casa Companyó, que reconeixeràs pels embelliments de terracota a les finestres.

Aquarel·la amb una vista de la Porta de França i la font Vilanova de Ceret.
Font Vilanova.

El lleó bellugadís

Finalment tenim la coneguda com la font dels Nou Raigs, del segle XIV. Anys més tard Ferran II, havent conquerit la zona li plantufà un lleó al capdamunt que miraba cap a Castella.

Quan aquest territori fou annexionat a França van escriure al sòcol de la font la frase: “Veniu ceretans, el lleó s’ha tornat gall“. I giraren el lleó perquè mirés cap a la Galia. Tanmateix, després van tornar a donar-li la volta per deixar-lo mirant cap a les terres perdudes.

Fonts de Ceret
Font dels nou raigs.

Per acabar, hi ha moltes més fonts de Ceret, algunes amb noms la mar de poètics com la de l’Amor o la de l’Ocell de les Cireres, però te les deixo a tu perquè les descobreixis tot passejant per aquesta bonica vila.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).