L’aigua corrent fa viure la gent

El Parc Central de Nou Barris i l’aqüeducte de Dosrius.

Amb la industrialització, a mitjans del segle XIX, les ciutats van experimentar un fort creixement pel qual no estaven preparades. L’augment de la població va implicar una necessitat de béns bàsics, com l’aigua.

Tot i estar entre el Besòs i el Llobregat, Barcelona necessitava aigua potable, lluny de les indústries, que sovint contaminaven els pous. I aquí és on va començar la carrera per veure qui es feia amb el monopoli.

reflexes de l'Aqüeducte de Dosrius. Parc Central de Nou Barris. Barcelona

Una de les empreses va presentar l’ambiciós projecte de portar l’aigua des dels aqüífers de Dosrius, al Maresme. Però els promotors es van quedar encallats econòmicament davant aquesta tasca faraònica.

Les obres les van reprendre uns altres industrials, que també van fer fallida. Finalment, una companyia privada belga aconseguí la llicència per acabar la conducció, deu anys després d’haver-se iniciat.

Passarel·la de fusta de l'Aqüeducte de Dosrius. Barcelona

La canalització anava fins a Mataró i d’allà, travessant valls, turons, rius i rieres passava per totes les poblacions del Maresme fins a Barcelona, a l’actual Parc de les Aigües, on s’instal·laren els dipòsits.

Aquarel·la del Parc Central del districte de Nous Barris a Barcelona.

L’aqüeducte

D’aquesta descomunal infraestructura, de prop de 40 quilòmetres, encara perduren alguns testimonis, com l’aqüeducte que s’ha integrat al Parc Central de Nou Barris, a Barcelona.

Estructures de fusta flotant al llac de l'Aqüeducte de Dosrius. Parc Central de Nou Barris. Barcelona

Prenent com a base la forma triangular, aquest parc, el segon més extens de Barcelona, salva el fort desnivell a base de parterres, talussos i estanys.

Un parc divers

Fent una passejada, per aquest pulmó verd, anem trobant alguns elements històrics del barri, com l’edifici de l’antic Institut Mental, que actualment acull diversos equipaments.

Porxades de l'antic Institut Mental. Nou Barris. Barcelona

El parc va ser projectat pels arquitectes i paisatgistes Carme Fiol i Andreu Arriola, autors entre d’altres, del parc de l’Estació del Nord o el Mirador del Migdia a Montjuïc, tots dos a Barcelona.

També van dissenyar les característiques pèrgoles de fusta, elements escultòrics que serveixen alhora de punts d’enllumenat.

Pèrgoles de fusta al Parc Central de Nou Barris. Barcelona

Tanmateix, el parc té més gràcia a la primavera, amb tot ben verd i si els brolladors estan en funcionament.

Reflexes al llaca del Parc Central de Nou Barris. Barcelona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

    • Gràcies! Quan vaig dir que anava a passejar per Nou Barris, els amics em van dir que estava boig, que allà no hi havia res a veure

  1. Ehi ehi ehi….. dintre d’unes setmanes surt en el meu blog, un reportatge d’aquest tros de viaducte…..igual ens varem creuar aquell dia !!!! Ja Ja Ja….

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).