Veure com un faraó

L’edifici de la Clínica Barraquer.

Diu la llegenda que Horus va perdre l’ull esquerre quan s’enfrontà amb Seth per venjar la mort del seu pare Osiris. Llavors Thot li va posar l’Udjat, un ull màgic que amb el temps esdevindria l’amulet més popular de l’Antic Egipte, ja que protegia del mal d’ull i curava les malalties oculars. Una història molt embolicada, ho sé. Com la de totes les religions.

Pensa que en àrees tropicals com el Nil, proliferen bacteris causants d’infeccions oculars, especialment en temps d’inundacions. Per tant, s’enten que la gent busqués protecció divina.

Decoració simulant un fris egipci.

Interior misteriós

De fora, la popularment coneguda com a clínica Barraquer potser sembla un edifici sense cap encant. No et deixis enganyar: és considerat un dels millors exponents de l’arquitectura racionalista a Barcelona. Aquest corrent va aparèixer després de la Primera Guerra Mundial i defensava el funcionalisme dels edificis. Fou projectat el 1934 per Joaquim Lloret i Homs, autor d’edificis noucentistes, molt diferents d’aquest. Posteriorment, fou necessari ampliar les instal·lacions. La primera reforma es dugué a terme el 1950, ampliant l’edifici pel carrer Laforja. La segona, del 1970, anà a càrrec de l’arquitecte Salvador Capella Sagalés qui afegí cinc plantes més, tot i que respectant prou bé l’aire original.

Forat de l'escala de la Clínica Barraquer.

Interior misteriós

L’interior, en estil art déco, sorprèn molt més. És com entrar en un món subterrani, de passadissos foscos i baixos. Les portes i columnes, pintades de color negre, fan encara més opressiva la sensació. La llum indirecta, molt tamisada, augmenta la tenebrositat. Però pensa que es tracta d’un centre oftalmològic, on la llum forta podria molestar els pacients.

Làmpada de paret estil art déco de la clínica Barraquer de Barcelona.
Llum racionalista.

El valor del detall

Fixa’t en els petits detalls: poms, cadires, llums, sofàs, tauletes, … Tot va ser dissenyat a mida. Malauradament, les obres posteriors han anat desvirtuant l’esperit inicial, afegint i eliminant elements. Però encara ara, quan entres et sents transportat a una altra dimensió. Més encara si has d’ingressar i et toca passar unes quantes hores en una de les antigues habitacions sense finestres amb els incòmodes i tètrics mobles de color negre i el paviment igualment fosc.

Reproducció d'un relleu egipci col·locat en la paret d'una de les consultes mèdiques.
Decoració neoegípcia.

Inspiració alemanya

L’únic espai lluminós és la magnífica escala de caragol, que comunica tots els pisos. Val a dir que, tot i ser ben trencador a casa nostra, Joaquim Lloret va inspirar-se -molt- de l’alemany Erich Mendelsohn. Aquest arquitecte expressionista es delia a fer edificis arrodonits a les cantonades. De fet, comparant l’edifici de la clínica Barraquer amb els que projectà Mendelsohn veuràs una més que evident similitud.

Escala en espiral de la Clínica Barraquer.

Si tens l’oportunitat de veure alguna de les sales on normalment no hi ha ningú, gaudiràs d’uns espais aturats en el temps i que t’ajuden a imaginar com havia estat la resta de l’edifici. El paviment amb petites rajoles i els bancs d’un negre brillant a l’entrada de l’auditori. O l’obsolet i abandonat laboratori per on han de passar els pacients acabats d’operar, provinents dels quiròfans situats en algun lloc perdut entre un dèdal d’estrets passadissos, portes, escales i ascensors encongits.

Entrada a l'auditori de la clínica Barraquer de Barcelona.
L’auditori.

Quincalla decorativa

L’esperit racionalista pregonava l’absència de decoració i la ruptura amb els valors històrics. Malgrat això, l’interior de l’edifici de la Clínica Barraquer trenca bastant amb aquests preceptes. Decorant sales d’espera, passadissos i consultes veuràs rèpliques d’escultures clàssiques, com l’Auriga de Delfos del segle V abans de la nostra era.

Reproducció de l'Auriga de Delfos col·locat en una de les sales d'espera.
L’Auriga de Delfos.

Menys reeixits són els relleus que pretenen reproduir escenes de l’antiga Roma de Grècia o d’Egipte i que semblen haver estat adquirits als encants. Tot i que a les fotografies antigues ja apareix aquesta decoració d’un gust prou discutible, penso que és ben lluny de la idea original de Joaquim Lloret. Dedueixo que foren iniciatives del doctor Ignasi Barraquer.

Reproducció d'un relleu grec col·locat en un dels passadissos de l'edifici.
La Grècia clàssica.

També sorprenen les escultures immaculadament blanques de Bastet, la deessa egípcia encarnada en un gat. Fins i tot pots veure una foca blanca en un racó!

Escultura d'un gat blanc representant la deessa egípcia Bastet.
La deessa Bastet.

Un distintiu molt adient

Mirant amunt pel forat de l’escala descobriràs el logotip de la clínica. Representa l’Udjat o Ull d’Horus, que duia Tutankamon en un pectoral. L’estrany és que el penjoll original correspon a l’ull dret i, en canvi, al logotip de la clínica li van donar la volta.

Plafó ceràmic amb la reproducció de l'ull d'Horus a la clínica Barraquer de Barcelona.
L’ill d’Horus.

A un costat de l’ull apareix Wadjet, la deessa cobra, protectora de l’Alt Egipte. A l’altra banda, tenim a Nekbeth, la deessa voltor, protectora del Baix Egipte.

Esquema de l'Ull d'Horus

Per altra banda, l’oftalmòleg Ignasi Barraquer, impulsor d’aquest capdavanter centre, va estar molt interessat per l’egiptologia. De fet, es conserven dos caps de mòmia, procedents d’El Caire. Per tant, no és estrany que utilitzés l’Ull d’Horus com a logotip i que tot recordi la idealització d’un temple faraònic, amb les seves pintures i tot!

La Clínica Barraquer.

Flors negres

Per acabar, ningú parla dels dos relleus que hi ha al primer vestíbul i que semblen trobar-se totalment fora de lloc. Perquè, què hi fa en un edifici racionalista amb decoració entre art déco i neoegípcia, uns infants la mar de bufons duent uns cistells plens de flors?

Qui va fer aquestes dues obres que no tenen signatura? D’altra banda, sembla que, com que devien desentonar que no vegis, algú va tenir la idea de pintar-los d’un negre ben lluent com la resta d’elements de l’interior i així ningú no els veu.

Relleus noucentistes al vestíbul de l'edifici de la Clínica Barraquer de Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Muntaner 314, Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Un comentari

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).