La ciutat de l’home barbut

Itinerari per Barbastro, capital del Somontano.

L’escut de Barbastro llueix un cap d’home amb una esplèndida barba. Era el que antigament es deia un cap “parlant”, ja que amb aquesta imatge fins i tot els analfabets sabien on havien arribat. Com moltes altres poblacions ha patit els efectes de l’especulació i ha perdut bona part del seu encant i del patrimoni. No obstant el proposo fer un breu recorregut per una ciutat que sembla estar al mig de tot arreu i alhora ignorada per tothom.

Per començar, situa’t davant l’església de San Francisco, sense massa interès, em sap greu dir-ho. A més, a la façana encara conserva un descomunal mural als caiguts, que et pots preguntar com és que encara no l’han tret.

Itinerari per Barbastro
Font de San Francisco.

Al davant mateix hi ha la bonica font de San Francisco, una destacable obra del segle XVII. Què hi ha al centre? Un barbut! A continuació, travessa el riu i para atenció al marge contrari per descobrir una simpàtica obra artística d’una nena jugant amb un vaixell de paper. Fou executada el 2012 per l’artista Dulce Rodríguez i el forjador Desiderio Solano.

Itinerari per Barbastro
Jugant al marge del riu.

El nucli antic

Seguidament, entra pel carrer Argensola i ens mira l’esplèndid palau renaixentista que dona nom al carrer. Nascuts aquí al segle XVI, els germans Lupercio Leonardo i Bartolomé Juan Leonardo de Argensola foren dos destacats poetes i historiadors del segle d’or.

Barbastro
Picaporta. Palacio Argensola.

Tot seguit arribaràs a la Plaza del Mercado, cor de la ciutat i bonic exemple d’espai porxat amb estils ben diferents on encara pots veure uns històrics magatzems. El nom prové de l’històric mercat de fruita que se celebra des de fa segles. Una mica més endavant, arribaràs al Paseo del Coso. Sota els arbres s’escampen un munt de terrassetes per prendre un refresc o anar de tapeo.

Aquarel·la amb una vista de la plaça del mercat de Barbastro.
Plaça del mercat.

La catedral

Tombant a mà esquerra trobaràs la part posterior de la catedral, punt important en aquest itinerari per Barbastro. Malgrat que la façana no té massa interès, l’interior amaga un meravellós interior que no et pots perdre. Abans, però, atura’t al mig de la plaça per observar com les cigonyes t’ensenyen el cul des de dalt del magnífic campanar exempt, és a dir separat de l’edifici principal. Fou edificat on hi havia el minaret de l’antiga mesquita. Dona una ullada també a la interessant (i erosionada) portalada plena d’angelets i senyors barbuts.

Itinerari per Barbastro
Catedral. Portal d’accés.

Un cop dins et desnucaràs de tant mirar enlaire. Les altíssimes columnes es despleguen en un impressionant sostre de creueria que sembla un delicat brodat o un palmerar segons es miri.

Barbastro
Sostre de la catedral.

El magnífic retaule fou executat durant més de dos segles. Malgrat que intervingueren diversos artistes, tots ells van respectar una mateixa aparença que li confereix unitat. Així i tot, el primer artista el començà amb alabastre i el següent es va decantar per fer-lo de fusta.

Itinerari per Barbastro
Detall del retaule.

A continuació, mira la espaterrant entrada barroca a la capella del Santo Cristo de los Milagros, que sembla un decorat de teatre amb el teló i tot. Per cert, dins aquesta capella hi ha un Crist obra d’Enric Monjo, escultor de Vilassar de Mar.

Itinerari per Barbastro
Capella del Santo Cristo de los Milagros.

I abans de sortir, dona una ullada a les pintures romàniques de l’absis de l’església de Vio amb un pantocràtor. Llàstima que l’estructura on l’han ubicat mutila una bona part de la catedral. Potser ho podrien haver posat al museu que hi ha al davant.

Barbastro
Detall de l’absis de Vio.

Aigua i oli

Tot seguit, surt a l’exterior i dirigeix-te al carrer Martínez Vargas. Nascut a Barbastro el 1861, Andrés Martínez Vargas fou catedràtic de pediatria i rector de la Universitat de Barcelona. Travessa el riu per veure la font del Azud, una mica massa restaurada pel meu gust i en la qual, veient el verdet que s’hi fa, no m’atreviria a beure aigua.

Itinerari per Barbastro
Fuente del Azud.

Per acabar aquest itinerari per Barbastro, unes passes més endavant pots admirar un molí i una premsa d’oli del segle XIX, coneguda com a Prensa de Libra. La monumental biga de fusta de 15 metres de llarg era habitual en aquestes contrades on s’elaborava el conegut oli del Somontano.

Itinerari per Barbastro
Premsa d’oli.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure plànol

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).