On s’acaba el vi i comença el pa

Cal Verdaguer a Avinyó (Bages).

L’allargassat terme municipal d’Avinyó presenta quatre zones, cadascuna amb la seva pròpia identitat. Al sud, l’Horta d’Avinyó és un territori caracteritzat per l’activitat vitícola. Més a l’oest, el relleu muntanyós del Morisco el fa adient per la ramaderia. Al nord, els habitants de la zona de Santa Eugènia viuen del conreu de cereals a la vall que s’estén a banda i banda del riu Relat. Finalment, i encaixat entre muntanyes, al poble d’Avinyó és on es troben els habitatges més antics.

Cal Verdaguer a Avinyó. Detall dels esgrafiats de la façana.

Malgrat que popularment s’ha estès la romàntica idea que Avinyó voldria significar lloc on hi ha vinyes, sembla que la realitat va per un altre camí. Probablement deriva del clan llatí dels Avennius els quals s’establiren per aquests i altres indrets de Catalunya i Occitània.

Cal Verdaguer, Avinyó, Bages, aquarel·la, dibuix, Aquarel·la amb una vista de la població d'Avinyó.

De mà en mà

Un passat remot documentat al segle X amb l’establiment d’un castell, dona pas a tot un seguit de canvis de propietaris del terme fins al segle XIX, mentre la població va creixent i minvant segons els bons -i no tan bons- moments. El 1803 la família Verdaguer esdevingué propietària d’Avinyó.

Val a dir que els Verdaguer ja vivien aquí com a mínim dels del segle XVI. No obstant això, l’imponent mas fou bastit un segle després, tal com pots veure a la llinda de la porta. Per cert, sembla que s’oblidaren de posar una lletra al nom i la picaren al damunt més petita. Doncs bé, en aquell temps, quan Avinyó era encara una vila eminentment rural, es comencen a urbanitzar els carrers del centre. És en aquell moment que alguns dels grans propietaris del voltant decidiren establir-se a la plaça Major.

Llinda a la porta amb el nom de Joan Verdaguer i la data 1610.

Decoració barroca

La monumental façana porxada de Cal Verdaguer a Avinyó, que pots veure millor des del carrer Barnola, data del 1775 quan un tal Pau Verdaguer afegí, a més, els esgrafiats barrocs de color gris i mangra. Arran de casaments pactats amb altres famílies igualment importants, a mitjan segle XIX la família Verdaguer engrandí fins a tal punt les seves propietats que arribaven fins a Moià. 

Rellotge de sol del segle XVIII esgrafiat a la façana.

Així mateix, hi havia tres edificis de la seva propietat, un dels quals era una masoveria coneguda com la Verdegueria. També disposaven d’un molí, un pou i una era. L’activitat principal era la producció de raïm i, encara ara, el celler conserva fins a dotze tines d’obra i dues de fusta. Això et pot donar una idea de la importància que arribà a tenir. 

Cal Verdaguer a Avinyó. Detall dels esgrafiats de la façana.

La fi de la dinastia

A mitjan segle XIX, l’Anna Verdaguer es casava amb Pau de Barnola i Espona. Nascut al municipi osonenc d’Orís en una rellevant família de terratinents, Barnola s’estrenava en política els anys quaranta del segle XIX, arribant a Corts, tot i que amb una participació més aviat discreta.

El cas és que amb aquest enllaç matrimonial, el cognom ancestral desapareixia, malgrat que s’ha conservat per nomenar l’històric mas de Cal Verdaguer a Avinyó.

Detall dels esgrafiats de la façana, restaurats recentment.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Major, 27. Avinyó

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).