Art insòlit a Palafolls (Maresme).
Estem acostumats -o no- a veure obres d’art en un museu. Cada artista és un món i el que fa pot agradar-nos o no. Però algú va dir “això és una obra d’art” i ningú s’atreveix a qüestionar-ho, per molt que una gran majoria no ho consideri com a tal.
Generalment tot l’art que normalment veiem comparteix una mateixa característica: té un preu. Picasso, Dalí, Miró, Tàpies, Gaudí o Llimona feien obres bàsicament per vendre-les i subsistir. Sé que sona molt fort, però és així. I com més els valora la crítica, més alt és el preu. Pur negoci.
D’altra banda, les persones “necessitem” etiquetar-ho tot. Això és modernisme, noucentisme, brutalisme o el que sigui.
Però hi ha una altra mena d’art que no es mou per aquests camins i, és clar, és poc conegut perquè no és rendible. De fet, ni tan sols ha estat pensat des d’un punt de vista financer.
En aquest aspecte, la crítica té els cables creuats i ha intentat, sense massa encert, posar també etiquetes. Art brut -o art cru, és a dir, sense polir-, outsider art, naïf, urbà, marginal o insòlit són només alguns termes que diversos artistes, crítics i medis han encunyat.
Com a exemple, avui parlaré d’una troballa certament extraordinària i inclassificable del que podríem dir art insòlit a Palafolls: la Casa Narcís Ribas. Com podràs comprovar, cap etiqueta li escau.
Naïf, marginal o insòlit?
El mot naïf prové del francès i vol dir ‘ingenu’. S’utilitza quan amb la seva obra, l’artista sembla voler tornar a sentir la innocència de quan era infant.
Al llarg del temps aquest estil no ha estat un corrent unificat, com va ser el surrealisme o el cubisme. Més aviat va ser un calaix de sastre que pretenia englobar els treballs que buscaven aquest retorn a la infància.
Molts d’aquests artistes, com en Narcís, han estat autodidactes i no han tingut coneixement de les tècniques pictòriques o artesanals. Utilitzen colors plans i brillants per tal de crear composicions sense volum ni perspectiva, però que no obstant això, estan plenes de bellesa.
Tal com va dir Picasso, “per aprendre a pintar com els pintors de renaixement vaig trigar uns anys; pintar com els infants em va dur tota la vida“.
L’art marginal es genera fora dels corrents artístics. Els artistes responen a una motivació interna, deixant de banda qualsevol expectativa econòmica o de reconeixement.
De La Selva al Maresme
Fill d’un pescador de Blanes, de qui no sembla guardar massa bon record, en Narcís Ribas s’instal·la al barri de Santa Maria de Palafolls amb la seva família el 1966.
Aquí va treballar en una indústria tèxtil i, sense cap coneixement com a paleta o mestre d’obres, va aixecar aquest habitatge de dues plantes amb terrat i jardí.
Per si no hi havia prou, l’ànima d’artista que porta dins queda palesa en els mosaics realitzats des que es va jubilar.
L’univers a casa
A poc a poc, any rere any, amb materials sobrants que li facilitaven de les obres, va anar creant aquests mosaics realitzats amb trencadís, que recobreixen totalment l’edifici, per dins i per fora.
L’obra recorre façanes, parets, sostres, escales i jardineres. No hi ha un sol racó que en Narcís no hagi aprofitat per fer-hi una decoració. És l’obra de la seva vida.
Ocells, peixos, insectes, flors, personatges humans, trens i fins i tot un esquelet que et dóna la benvinguda només entrar … Tot un univers màgic que conviu amb aquesta família i que transmet l’alegria de viure.
D’altra banda, alguns elements corporis i mòbils acaben de completar el conjunt, de manera que sembla una obra viva. Per exemple, els ocells que mouen les ales amb el vent o el molí que gira al capdamunt de l’edifici. Fins i tot, alguns elements inclouen llum!
Si la façana principal ja és ben notòria en aquest carrer de cases modestes, més espectacular resulta la part posterior que recrea el fons marí amb tota mena de vida aquàtica.
Encara hi ha més
I si t’has quedat amb ganes de més art insòlit a Palafolls, a només cinc-cents metres d’aquí pots veure el garatge que en Narcís també va decorar i del qual ja vaig parlar en un altre article.
Des d’aquí aprofito per demanar a l’Ajuntament de Palafolls que tingui en compte aquestes excepcionals obres d’art. Són un valuós patrimoni que cal conservar.
Agraïments
Vull expressar el més sincer agraïment a en Narcís i a la seva esposa, que tan amablement em van obrir les portes de casa seva i em van permetre fer fotografies. Per a mi va ser una experiència emocionant.
També dono les gràcies a en Xevi Salicrú qui em va comentar l’existència d’aquesta meravellosa obra a Palafolls.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer Sant Jordi, 9. Palafolls
Saber més
- Nissagues de Palafolls: valldebossagay.blogspot.com
- Frases de Picasso: muyinteresante.es
- ¿Qué es el arte naíf? polodearte.com
- ¿Qué es el arte martinal, arte outsider, Art Brut?: marginarte.com
- Art Brut i naif: arteyculturasemergentes.blogspot.com
- Arte “outsider” y nuevos procesos creativos…, per A. E. Mayor
Què veure a prop
Altres exemples d’art marginal o insòlit
- Casa Pratginestós a Llinars del Vallès
- Decoracions de Pere Salarich a Tiana
- Can Nasi Paleta a Manlleu
- Torre Rodona a La Roca del Vallès
- Catalunya en Petit a Barcelona
- Art insòlit 3
- Art insòlit 4
Fantàstic! Quina imaginació i creativitat! Una vertadera obra global (on els plafons del garatge adquireixen un altre sentit!). M’ha recordat la casa a Chiswick de l’artista Carrie Reichardt.
Gràcies per fer-nos-ho descobrir!
La casa de Chiswick també és increïble! Amb la de Palafolls vaig tenir la gran sort que em deixessin entrar i a més, poder parlar amb l’artista. Un cas similar al de la Torre Rodona que vaig publicar fa poc.