Fes turisme diferent amb aquesta proposta dels 10 cementiris de Catalunya per visitar.
Normalment ningú no entra a un cementiri si no és per obligació o bé que et portin amb els peus per endavant. Però actualment sembla que la recança a visitar recintes funeraris ha passat a convertir-se quasi en un acte cultural.
A continuació, en ordre alfabètic per evitar desavinences, et detallo la meva proposta dels 10 cementiris singulars de Catalunya. Naturalment que hi ha altres emblemàtics, com el de Montjuïc o Poblenou a Barcelona. Però d’aquests tothom en parla.
Aquesta és una llista personal, però estic segur que et deixarà amb ganes de més.
1. Arenys de Mar
Famós perquè Salvador Espriu el va fer protagonista d’un poema, el cementiri de Sinera -Arenys a l’inrevés-, gaudeix d’unes privilegiades vistes a la Mediterrània.
Com no podia ser d’altra manera, un camí entre xiprers ens acosta fins a la capella. Molt a la vora es troba la discretíssima i quasi invisible llosa on és enterrat el poeta.
Més amunt, el recinte acull opulents panteons signats per importants arquitectes i escultors del moment, com Enric Sagnier o Josep Llimona. Tot un museu a l’aire lliure, amb delicades escultures que et faran emocionar.
2. Barcelona. Les Corts
En segon lloc en aquesta llista dels 10 cementiris de Catalunya per visitar, tenim un de gran però molt poc conegut. És cert que si el cementiri de les Corts el comparem amb altres de Barcelona com Montjuïc o Poblenou, pot semblar menys atractiu. Però t’enduràs alguna sorpresa.
Aquí trobaràs també interessants panteons, com el de Vicenç Cuyàs, primer alcalde de les Corts qui cedí els terrenys per a la construcció del cementiri.
Especialment emotiu -i una mica sinistre- resulta l’oblidat monument als repatriats d’Ultramar, els soldats que van lluitar a Cuba i Filipines.
No menys curiós és trobar una rèplica del desconsolat àngel que hi ha al cementiri del Poblenou o bé el recinte dedicat als enterraments jueus, molt diferent de la part cristiana.
3. Cardedeu
Un dels atractius del tranquil i oblidat cementiri de Cardedeu és l’homogeneïtat. Tot el recinte està construït amb granit, un mineral tan etern com les ànimes que hi viuen.
El projecte va ser realitzat el 1921 per l’arquitecte modernista Manuel Raspall, qui també s’encarregà d’alguns panteons. A l’escenogràfica entrada apareixen dos escuts realitzats amb mosaic, meticulosament executats per Lluís Bru.
L’espai, vertebrat per uns camins que pugen pel pendent muntanyós, conté agrupacions de nínxols i nombrosos mausoleus escampats sota una pineda. Tot plegat ajuda a crear una atmosfera ben singular.
4. Igualada
El permanentment inacabat Cementiri Nou d’Igualada no deixa ningú indiferent. Projectat el 1984 pel matrimoni d’arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, aquest apocalíptic recinte funerari aconfessional, mai ha acabat de ser entès pels usuaris.
En canvi, els professionals el veuen com una obra visionària i capdavantera dins l’arquitectura fúnebre.
L’ús del ciment i el fet que resti inacabat li confereix un aspecte fred i futurista, on els visitants esporàdics es tornen bojos fent fotografies.
5. L’Escala
Sens dubte, d’entre els 10 cementiris de Catalunya per visitar, aquest és el meu preferit. El cementiri mariner de L’Escala va ser construït a correcuita el 1837 en un uniforme i senzill estil neoclàssic, per donar cabuda a la gran quantitat de defuncions per la passa de malària.
D’altra banda, l’immaculat recinte no conté escultures ni xiprers. Tan sols hi ha rengleres de nínxols encalats de blanc que li atorguen un aspecte de calma i repòs.
Allà hi va ser enterrada Caterina Albert, més coneguda pel nom de Víctor Català, qui escriví ‘Solitud‘ el 1905.
6. Masnou
Seguint les noves lleis d’higiene, el 1860 es creà el nou cementiri als afores del Masnou. El projecte va recaure en Miquel Garriga i Roca, autor del Teatre del Liceu. Però li van fer canviar tantes vegades el disseny que se’n va desdir i va passar a mans de Gaietà Buïgas, responsable de l’Exposició Universal de 1888.
El recinte quadrat acull destacats enterraments que la nova burgesia va encarregar a importants arquitectes i escultors.
Si tenim en compte la monumentalitat, destaca el panteó de Pere Grau Maristany, projectat per Bonaventura Bassegoda i que conté un conjunt escultòric de Josep Llimona.
D’altra banda, per la seva originalitat i modernitat, sorprenen altres sepulcres dels anys cinquanta del segle XX, com el de l’industrial Vicenç Pedret.
7. Mataró. Caputxins
Seguidament, amb unes vistes panoràmiques, l’històric cementiri dels Caputxins de Mataró és una altra visita obligada. Com el del Masnou, també va ser projectat per Miquel Garriga.
Les diverses ampliacions van contemplar recintes per a militars i no catòlics, entre altres. Si comences la visita des de la part alta, unes vertiginoses escales et duran a l’esplanada inferior.
Després de passar per sota la gran porxada neoclàssica, trobaràs una bona estesa de sepulcres, a quin més espectacular. Cúpules, àngels, baranes i estàtues de tota mena, fan que la vista vagi de sorpresa en sorpresa.
Aquí els panteons rivalitzen entre ells, com per demostrar que la mort no és igual per a tothom.
8. Puigcerdà
A continuació, inaugurat el 1909, el cementiri de Puigcerdà és un d’aquells dels quals ningú en parla. El que li manca en espectacularitat, ho compensa en l’harmoniosa i original disposició dels nínxols. Aquests, com petites capelletes que salven un fort desnivell, et fan concentrar la vista fins a la petita capella.
D’entre els pocs mausoleus que copsen la vista, cal destacar el de la família Falcón Vernís, d’estil modernista. Un deliciós relleu en marbre realitzat pel prestigiós Jaume Barba, mostra un desconsolat àngel amb una fulla de palma.
Menys glamurós, però més original és el panteó de la família Soler, realitzat el 1927. Una imaginativa estructura que imita troncs i branques, emmarca una enigmàtica inscripció amb el cognom dels difunts.
9. Tarragona. Necròpolis romana
Passejar pel museu i la necròpolis paleocristiana de Tarragona és com tornar enrere. Al segle I dC, una de les principals sortides de la ciutat romana permetia accedir al barri portuari. Al llarg d’aquesta via s’hi van fer enterraments durant prop de quatre segles.
Segons les possibilitats de cada família, les restes es dipositaven dins de taüts de fusta, àmfores, sarcòfags de marbre o sota teules de fang cuit, entre d’altres moltes variants. Al recinte trobem totes aquestes mostres en un impressionant escampall de restes.
El 1929, mentre s’excavava per fer els fonaments de la propera fàbrica de tabac, va aparèixer la necròpolis. Es construí un edifici per acollir les restes, però aviat es va quedar petit.
Cinquanta anys més tard, l’arquitecte Emilio Pérez -autor de la cúpula del Teatre-Museu Dalí a Figueres- va projectar una singular estructura per tal de protegir el jaciment.
10. Vilafranca del Penedès
Per acabar aquest recull dels 10 cementiris de Catalunya per visitar ens n’anem a veure el de Vilafranca del Penedès. Aquest recinte carregat de simbolisme conserva tot l’aire del romanticisme del segle XIX.
Al seu interior destaquen magnífics sepulcres de tota mena i de diversos estils. Un de neogòtic aquí, un de neoclàssic allà i un modernista al costat d’un d’eclèctic, fan que la vista vagi de l’un a l’altre, admirant les escultures, relleus, baranes de forja i mil detalls més.
Perquè, precisament, són els detalls els que aporten tot el simbolisme amagat d’aquest cementiri. L’àngel amb la trompeta esperant la resurrecció, les roselles que representen el son etern, una calavera amagada o un mussol que pot veure el més enllà, són només alguns dels símbols que sovint passen desapercebuts.
T’han entrat ganes de visitar més cementiris? Més avall trobaràs una llarga llista.
INFORMACIÓ PRÁCTICA
Aquests són els 10 cementiris catalans per visitar
- Arenys de Mar
- Barcelona. Les Corts
- Cardedeu
- Igualada
- L’Escala
- Masnou
- Mataró. Caputxins
- Puigcerdà
- Tarragona. Necròpolis romana
- Vilafranca del Penedès
Si vols veure altres cementiris a Catalunya
- La Doma
- Poblenou
- Sant Andreu de Llavaneres
- Tiana (cementiri del còlera)
- Vilassar de Mar
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: