La Casa Galceran de Vilanova i la Geltrú.
Quan al segle XVII la població de Vilanova i la Geltrú ja no hi cabia dins l’estret cinturó de la muralla medieval, el Consell general de la població va determinar eixamplar els límits. Així doncs, a principis del segle XVIII ja apareix documentada la plaça de les Cols.
L’Ajuntament havia ordenat els venedors d’hortalisses de la plaça Nova el trasllat a aquest nou espai que ha canviat diverses vegades de nom. Les parades van tenir aquí el seu lloc fins al 1941 quan es va inaugurar el Mercat Públic.
Tot i que a la plaça s’han realitzat diverses intervencions, el recinte conserva, més o menys, el seu aspecte inicial.
Destaca la Casa Galceran, fàcilment reconeixible pels esgrafiats, decoració que es va afegir als anys vint del segle passat. Però anem per parts.
Tot i que les diverses fonts consultades no coincideixen, el cas és que a mitjans del segle XVIII el metge i polític barceloní Carles Galceran, es va casar amb una vilanovina i va exercir a l’hospital de Sant Antoni Abat d’aquesta població.
Un segle més tard, un dels descendents que era farmacèutic, es va establir a l’edifici de la plaça de les Cols, on va obrir una farmàcia. L’edifici va heretar el cognom del propietari fins al dia d’avui.
Nous temps, nova façana
El 1920 l’edifici se sotmet a una important reforma que el deixa tal com el podem veure actualment. El projecte de la reforma va anar a càrrec de Josep Francesc Ràfols i Fontanals.
Aquest arquitecte vilanoví et sonarà de ben poc, ja que va deixar una escassa obra. En canvi, és molt més conegut el seu vessant d’estudiós de l’art. Entre altres, va escriure la primera biografia de Gaudí, dues monografies sobre Ramon Casas i va ser el primer a fer una divulgació sobre el modernisme català.
La part més interessant de la Casa Galceran de Vilanova i la Geltrú la trobem en els esgrafiats que decoren completament la façana i que va dissenyar el mateix Ràfols.
Tot i que segueixen -més o menys- l’esperit noucentista, els abarrocats i simètrics motius florals, semblen més aviat inspirats en dissenys del segle XVIII.
Fixa’t que els de la part inferior ocupen més espai i van disminuint a cada planta. Al darrer pis hi ha tres grans medallons amb flors, ocells i garlandes. Només un simula una típica natura morta amb fruita, una au i uns peixos. La resta són cistells o gerres amb flors i garlandes -moltes garlandes- també florides.
La barana superior és d’obra, però aquí els esgrafiats simulen una balustrada.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: plaça de les Cols, 4. Vilanova i la Geltrú
Saber més
- Inventari del patrimoni de Vilanova i la Geltrú: diba.cat
- Josep Francesc Ràfols, per J. Arasa
- Josep Francesc Ràfols: hemeroteca.lavanguardia.com
- Casa Galceran: invarquit.cultura.gencat.cat – vilanova.cat
- Masies de Vilanova i la Geltrú, per V. Carbonell
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: