A prop de la feina

El barri de Nostra Senyora del Vilar a Blanes.

Per començar, després de la Guerra Civil hi ha una gran necessitat d’habitatge, especialment entre la classe amb menys recursos. Per tal de solucionar aquest problema es crea ‘La Obra Sindical del Hogar‘, organisme promotor d’habitatge de tipus social.

En aquest context es creen barris en terrenys allunyats del centre de les poblacions, per abaratir els costos, això si, amb expropiacions forçoses i mal pagades als propietaris dels solars.

Campanar de l'església de Nostra Senyora del Vilar de Blanes, al barri d'Els Pins.
Campanes al vol.

Tanmateix, amb uns recursos molt limitats, aquests projectes van aconseguir uns resultats brillants i van ser unes de les aportacions més destacades de l’urbanisme dels anys 50 i 60.

Aquarel·la de l'església de la Sagrada Família al barri dels Pins de Blanes.

Així doncs, el veïnat de Nostra Senyora del Vilar de Blanes, conegut popularment com “Els Pins“, és un bon exemple de mestria a l’hora de traçar els carrers, projectar els habitatges i distribuir els principals elements al voltant de la plaça, com l’església, el consultori mèdic, el centre social i els comerços. De la mateixa manera, es preveia l’enllumenat, el clavegueram, zones verdes, escola bressol i poliesportiu.

El nom del Vilar fa esment al Santuari del Vilar, situat als afores de Blanes a uns nou quilòmetres d’aquí. És un indret carregat d’història i de devoció popular.

Mosaic de tessel·les al porxo de l'església del barri d'Els Pins de Blanes.
Barca varada.

Cases barates pels privilegiats

No obstant això, un dels factors que va motivar el projecte d’aquest barri, va ser el d’oferir un allotjament als cada vegada més nombrosos treballadors de la important fàbrica tèxtil SAFA, que amb el temps esdevindria Solvay.

En teoria, els diferents tipus d’habitatge anaven destinats a diversos sectors de la població. Finalment, però, sembla que qui era més afí al ‘moviment’ i més podia pagar, millor casa tenia.

Absis encalat de Nostra Senyora del Vilar de Blanes, al veïnat Els Pins.
Per creus que no quedi.

Seguidament, el projecte va ser fet per Ignasi Bosch, però actualment, després que els propietaris han ampliat i modificat els habitatges, costa una mica de veure el disseny original.

A continuació, paga la pena una visita a la plaça porxada presidida per l’original església de la Sagrada Família. Altrament, el temple va ser inaugurat el 1962, dos anys després de finalitzada la urbanització, de la qual no he trobat cap document que certifiqui que Bosch n’és l’autor.

Església de Nostra Senyora del Vilar de Blanes, inaugurada el 1962. Porta posterior amb un mosaic blau.
La porta del darrere.

Un pas enrere

Nascut a Girona el 1910, Ignasi Bosch Reitg va ser un arquitecte que va començar fort amb el racionalisme però aviat es va doblegar al monumentalisme del nou règim, projectant un bon grapat de barris com aquest.

Per acabar, imagino que malgrat les imposicions del règim, devia tenir moments de debilitat de la seva terra. Per aquest motiu, incorporava elements del noucentisme i utilitzava tècniques artesanals de la pedra, el ferro o la ceràmica.

Nostra Senyora del Vilar de Blanes. Gelosia realitzada amb rajoles calades amb forma de flor.
Decoració econòmica.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Mare de Déu del Vilar. Blanes

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).